Nieuws

Zware onderwerpen verpakt in zoete klanken

cd-justmylandMichel Vink. In vergelijking met landgenoot Blick Bassy is de muziek van Kameroenees Erik Aliana vrij zacht van aard. Toch is hij geïnspireerd door dezelfde achtergrond, namelijk die van de Kameroenese cultuur.

De singer-songwriter maakt nummers met invloeden uit de pygmee-cultuur van Kameroen waarbij vooral het gebruik van lokale Kameroenese instrumenten als de mvet en sanza opvalt. Aliana wisselt af tussen Frans, Engels en O’Sananga.


Erik Aliana geldt sinds het begin van dit millennium als een van de meest toonaangevende Afrikaanse muzikanten, hoewel ik nog niet eerder van hem had gehoord. In 1973 wordt Erik geboren in Kameroen maar ondanks dat is zijn opvoeding westers georiënteerd. Hij krijgt de mogelijkheid om naast de traditionele instrumenten zichzelf ook de electrische gitaar machtig te maken. In zijn jeugd krijgt hij veel te maken met misstanden en oorlogen en dat klinkt door in zijn werk. Alhoewel hij met zijn band Korongo Jam al in 2005 de eerste tournee door Amerika maakt, komt zijn eerste album Songs From Badissa pas in 2011 uit.
Net als op zijn debuutalbum zijn de onderwerpen op Just My Land niet veel anders. Het spectrum gaat van oorlogen, Afrikaanse tradities versus moderniteit, de jeugd en discriminatie. De muziek mag dan vrij zacht van aard zijn, de onderwerpen op het album zijn redelijk zwaar.

Bestel Just My Land online
Meer over Afrikaanse muziek en recensies op Mixite.nl

Reacties

Geef een reactie