Nieuws

Zuidelijk Afrika zet zich schrap voor aanval van malaria

IPS. Zuidelijk Afrika zet zich schrap voor een opstoot van malaria. Dat is een gevolg van overvloedige neerslag.

Het regenseizoen in Zuidelijk Afrika, dat normaal van oktober tot maart loopt, heeft extra veel neerslag gebracht. Dat was nodig, want de regio kreunde onder langdurige droogte als gevolg van El Niño. Maar voor de strijd tegen malaria is de neerslag geen goede zaak.

'We zijn allemaal blij met de zware regenval maar die heeft neveneffecten op de gezondheid van onze inwoners', zei David Parirenyatwa, minister van Gezondheid van Zimbabwe, het voorbije weekend in een toespraak.

Verspreiding indammen
'We hebben hierover vorige maand in Zuid-Afrika overlegd met de ministers van Gezondheid van onder meer Namibië, Mozambique, Zambia en Malawi. Omdat de regio dit jaar wellicht zwaar getroffen wordt door de malariaplaag, hebben we besproken hoe we middelen kunnen mobiliseren. Onze hoofdbekommernis is de vraag hoe we de verspreiding van malaria kunnen indammen.'

De landen in de regio werken hiervoor samen via de Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika (SADC), een intergouvernementele organisatie die vijftien landen groepeert, waaronder Zuid-Afrika, Zimbabwe, Botswana, Zambia, Namibië, Malawi en Mozambique.

Uitbannen tegen 2030
Malaria wordt overgedragen door muggen die besmette mensen hebben geprikt en vervolgens gezonde mensen prikken.

De Wereldgezondheidsorganisatie wil malaria in de hele wereld tegen 2030 uitgebannen hebben. Wereldwijd gaat het aantal gevallen gestaag achteruit. Volgens de jongste cijfers waren er 212 miljoen malariagevallen in 2015, de meeste in Afrika.

Er stierven toen 429.000 mensen aan de ziekte, een daling met 62 procent sinds 2000.

Reacties

Geef een reactie