Muziek

Wemba’s testament

Michel Vink. Enige tijd geleden verscheen het laatste album van de legende van de Congolese rumba, Papa Wemba. Postuum wel te verstaan, een half jaar na zijn plotselinge dood op het podium in Abidjan.

De wereld was behoorlijk geschokt door het nogal abrupte einde van een van de meest bekende Afrikaanse artiesten. Op de sociale media reageerden vele collega’s verslagen door dit trieste nieuws. Hij stierf in het harnas, dat wel, tijdens een optreden tijdens het Festival d’Anoumaba in de grootste stad van Ivoorkust.
Wat kunnen we zeggen van dit laatste album? Het is zeker geen verzameling half afgemaakte tracks die nog ergens op een plank lagen. Nee, het album bevat een gevarieerde verzameling nummers die al waren opgenomen bijna een jaar voor zijn dood. De tracks laten zien hoe de artiest zich heeft ontwikkeld, waar hij terecht is gekomen. Hij ontwikkelde zich gedurende zijn carrière van lokale rumba-vertolker naar wereldster. Een wereldster die zich gemakkelijk leek aan te kunnen passen aan andere stijlen en scenes. Zo was hij vaak te vinden bij muzikale projecten van bijvoorbeeld Peter Gabriel.
Op dit album Forever De Géneration En Géneration vinden we dan ook een aantal duetten met zowel jonge artiesten als oudgedienden, waaronder de Nederlands-Congolese Natalie Makoma, bekend van Idols en reallife soaps. Met dit album is het goed om te horen en zien dat Wemba zijn loopbaan altijd op een hoog niveau heeft weten te houden.

Muziek algemeen

Reacties

Geef een reactie