Aart En Afrika

Vreedzame mars van oppositie in Mali uit elkaar geschoten

Aart van der Heide. Zaterdag 2 juni heeft de oppositie van de zittende president Ibrahim Boubacar Keita of IBK in Bamako een protestmars georganiseerd die door het bewind uit elkaar werd geschoten. Hoeveel mensen meeliepen is niet bekend maar bronnen in Bamako hebben het over duizenden. Er zijn gewonden gevallen. Gelukkig geen doden. IBK is hierdoor nog minder populair geworden.

Het bewind van IBK had deze protestmars tegen zijn herverkiezing verboden op grond van de bestaande noodwet die twee jaar geleden is aangenomen om de jihadistische aanvallen in het land effectief te bestrijden. Malinese juristen bestrijden de uitleg hiervan omdat volgens mijn bron tijdens de verkiezingen dergelijke manifestaties 3 dagen van tevoren aangekondigd moeten worden. IBK is door deze tegenactie nog impopulairder geworden. Hij moet weten dat als je in Bamako iets verbied je juist veel mensen op de been krijgt.
Een machtig wapen waarover hij geen controle heeft zijn de sociale media. Op internet werden duizenden foto’s en filmpjes getoond die het politieoptreden toonden van gebruikte kogels tot gewonden. Mensen die traditioneel voor IBK waren zijn nu ook tegen hem. Dit optreden gaat ook hen te ver. De persdienst van het paleis laat iedere dag foto’s zien van wie er door IBK op het paleis ontvangen wordt. Altijd buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders en nu dan ook de ex-rebellenleiders uit Noord Mali.
Tijdens deze demonstratie ontving hij in zijn paleis Koulouba de CMA, de toezichthouders van het vredesproces voor Noord Mali. Aan de zijde van IBK zie je tegenwoordig op iedere foto de persoon van SBM, Soumeylou Boubey Maiga, zijn eerste minister die in feite de gehele verkiezingen moet organiseren. Deze man wordt nu ook verweten de demonstratie uit elkaar te hebben geschoten. Op 29 juli vindt de eerste ronde van de presidentverkiezingen plaats. De opkomst zal heel laag zijn. Normaal stemmen ongeveer 30% van de kiesgerechtigden. Gezien het feit dat 2/3 van het land onveilig is wordt nu geschat dat misschien 10% van de kiesgerechtigden zal stemmen. Het koppel IBK en SBM zal volgens zeggen ervoor zorgen dat IBK de grote winnaar wordt. Hoe, dat weten we niet maar daarover wordt in Mali volop gespeculeerd.
Gewone Malinezen zijn ieder dag weer bezig het hoofd boven water te houden. Ze walgen van het woord democratie en ook van de vele politici. Zakkenvullers worden ze nu genoemd. Ik kreeg van mijn bronnen uit Bamako het advies om op 29 juli niet naar Mali te komen.

Meer artikelen over

Reacties

Geef een reactie