Focus Op Liberia En Mali

Veroordeelde oorlogsmisdadiger Kouwenhoven nog steeds in Zuid-Afrika

Fred van der Kraaij. ‘Ik word steeds gefrustreerder, maar het verbaast me niet!’ verzuchtte de Zuid-Afrikaanse openbare aanklager Christopher Burke op 25 juni. De rechter in Kaapstad, die het Nederlandse verzoek om uitlevering van de voortvluchtige Guus Kouwenhoven behandelt, had net ervoor bekend gemaakt dat een definitief besluit wéér was uitgesteld. Voor de zesde keer.

De Nederlandse ‘zakenman’ Gus Kouwenhoven is rijk geworden in het West-Afrikaanse Liberia, een van de armste landen van Afrika. Ooit stond hij zelfs in de Quote-500, de lijst van 500 rijkste Nederlanders. Hij had zijn fortuin vergaard via dubieuze praktijken in Liberia, waar ‘Mister Gus’, zoals hij ter plaatse werd genoemd, bekend stond om zijn vrijgevigheid. Onlangs nog, in een proces dat momenteel in de Verenigde Staten wordt gehouden tegen een van de beruchtste krijgsheren van Liberia, vertelde een van de (Nederlandse) getuigen, een politie-onderzoeker, dat hij van deze ‘warlord’ te horen had gekregen dat Kouwenhoven een groot bedrag had gegeven voor wapenaankopen. In ruil daarvoor had de toenmalige president van Liberia, Charles Taylor, Kouwenhoven toestemming gegeven voor de onbeperkte houtkap in de helft van de tropische bossen van het land. In april 2017 werd Guus Kouwenhoven door het Hof in Den Bosch veroordeeld tot 19 jaar cel wegens illegale wapenhandel in Liberia (in strijd met een embargo van de Verenigde Naties) en wegens zijn verantwoordelijkheid voor oorlogsmisdaden begaan in Liberia en in buurland Guinee.
Guus Kouwenhoven had zijn veroordeling door het Hof niet afgewacht en was uitgeweken naar Zuid-Afrika waar hij eind vorig jaar (op 8 december) in Kaapstad werd gearresteerd. Maar eind december, tijdens de eerste behandeling van zijn zaak, werd bepaald dat hij een definitief besluit over zijn uitlevering aan Nederland mocht afwachten in zijn luxueuze villa – waarde: € 5,5 miljoen – in Fresnaye, een van de duurste wijken van Kaapstad. Zijn zaak kwam vervolgens vijf keer voor: in januari, februari, april, mei en onlangs dus op 25 juni. Guus Kouwenhoven heeft met zijn bloedgeld de duurste en beste advocaten van Zuid-Afrika ingeschakeld, Anton Katz en Gary Eisenberg. Telkens vragen zij weer om uitstel. De ene keer omdat het Nederlandse uitleveringsverzoek niet duidelijk zou zijn, een andere keer om de nodige documenten nog eens goed te bestuderen. Weer een andere keer om medische redenen (Kouwenhoven had een been gebroken, zei hij), de laatste keer werd geen reden opgegeven. Het is te begrijpen dat openbare aanklager Christopher Burke wanhopig werd op 25 juni toen de rechter wéér besloot tot uitstel. Deze keer tot 15 juli. Zijn verzuchting ‘het verbaast mij niet’ werd niet toegelicht. Ieder kan daar het hare of zijne van denken.
In de Zuid-Afrikaanse pers verscheen het (onbevestigde) bericht dat de minister van Justitie, Michael Masutha, vorige maand het uitleveringsbevel heeft ondertekend. Op 15 juli zouden dan Kouwenhoven’s advocaten hun reactie geven, met hun – voorspelbare – argumenten tegen uitlevering. De ondertekening door minister Michael Masutha zou al een belangrijke stap kunnen zijn, maar hoe betrouwbaar dit bericht is, is moeilijk te zeggen. Wordt vervolgd dus.
Anton Karskens en Henk Willem Smits hebben over Guus Kouwenhoven een boek geschreven, ‘Operatie Laat Niets In Leven. Het bizarre leven van oorlogmisdadiger Guus Kouwenhoven.’ Op woensdag 4 juli vindt om 17:00 uur de boekpresentatie plaats, in café Lange Leo, Spuistraat 326 in Amsterdam. Belangstellenden zijn welkom.
Eerdere artikelen van mijn hand over de zaak-Kouwenhoven verschenen op 24 april, 10 december en 21 december 2017.

Reacties

Geef een reactie