Kronieken Uit Congo

Verkiezingen DRC

Mart Hovens. Eind november zouden er presidentsverkiezingen in Congo-Kinshasa zijn. Net zoals veel van zijn collega’s (zie bv de artikelen over Nguesso in de tweelingstad Brazzaville) had de huidige president, Joseph Kabila, geen zin om al na twee termijnen met deze lucratieve functie op te houden. Hij zou voor een derde (ongrondwettelijk) mandaat gaan. Maar helaas wordt dat niet door het buitenland gesteund en zijn er dus niet genoeg middelen om het democratisch proces in dit onoverzichtelijke land te organiseren.

Een jaar geleden waren er protesten van jongeren. Deze waren geïnspireerd door de Balai Citoyen-beweging in Burkina Faso (‘burgerbezem’) en de Y’en a Marre-beweging (‘ben het beu’) in Senegal, beide nogal succesvol. Ook de opstand in Kinshasa lukte in eerste instantie: de nepvolksraadpleging (in een ondoordringbaar land ter grootte 2/3 van West-Europa!) voor een grondwetsaanpassing werd afgeketst, maar hun eis: Kabila weg, werd niet gehoord. Wel klonken er politieschoten en vielen er 40 doden. Ook voor dit jaar zijn acties van ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’ aangekondigd. In Brazzaville vinden die momenteel al plaats, met enige tientallen doden als gevolg.

Je zou verwachten dat de oppositie in Congo-Kinshasa tegen dit alles protesteert. Nee, het blijkt dat het hen wel goed uitkomt. Nu Kabila nog een tijdje aanblijft, probeert men bij hem in het gevlij te komen en goede overheidsposten te bemachtigen. Mocht Kabila alsnog verdreven worden, dan zitten zij gunstig. Als ze al parlementslid zijn, zitten ze ook gunstig.

De eerst aangenomen wet was een verdubbeling van hun salaris.

Vandaag werd bekend dat toch een deel van de oppositie een gezamenlijke kandidaat tegenover Kabila wil stellen. Het gaat om de schatrijke ex-gouverneur van Katanga, tevens eigenaar/voorzitter van Congo’s beste voetbalclub. Iemand die corrupt is maar toch ook om de noden van zijn bewoners geeft. Wordt vervolgd.

Reacties

Geef een reactie