Agenda Uitgelicht Tip

Varenka Paschke

Coast Company. Tijdens de Internationale Vrouwendag op 8 maart 2019 staat het werk van de Zuid-Afrikaanse kunstenares Varenka Paschke (42) in de schijnwerpers. Ze exposeert bij Nuweland Galerie met zes markante gebeeldhouwde porseleinen vrouwenhoofden. Het vertrekpunt voor deze serie is de kwetsbare positie van vrouwen in Varenka’s thuisland.

In Zuid-Afrika is de vrouw de ruggengraat van de samenleving, maar bevindt zich over het algemeen in een marginale derderangs positie. Het creëert een land zonder mededogen. De cijfers aangaande seksueel en huiselijk geweld zijn in de afgelopen twintig jaar schrikbarend gestegen. En hoe armer de bevolkingsgroep hoe meer de vrouwen daaronder lijden. De overheid kijkt stilzwijgend toe. Varenka Paschke is gepassioneerd over haar land en de bevolking. De moeilijkheden en de mogelijkheden. Zij probeert mensen een stem te geven die vaak niet gehoord wordt. En in dit geval staat de positie van de vrouw centraal.
De zes vrouwenhoofden vertegenwoordigen ook zes culturele groepen die verbonden zijn door de taal die zij spreken. Ook die taal zelf staat onder druk en dan vooral vanuit de overheid. De Zuid-Afrikaans dichter en schilder Breyten Breytenbach schreef daarover het volgende: 'Om ‘n taal dood te maak is om die vrou te vernietig. Dis nie omsons dat ons praat van ‘moedertaal’ en van ‘moedertong’ nie.' (Een taal doden is de vrouw vernietigen. Dan kun je niet meer spreken van ‘moedertaal’ en ‘moedertong’.)

De Afrikaanse titel van de expositie is ‘Moerteiken’: de moeder als doelwit.

Internationale Vrouwendag
Internationale Vrouwendag, jaarlijks op 8 maart, staat sinds 2011 in het teken van strijdbaarheid en solidariteit van vrouwen overal ter wereld. Op deze speciale datum vragen ze aandacht voor thema’s als economische zelfstandigheid, empowerment, seksueel geweld, zorg en arbeid, discriminatie en racisme. Dit jaar is het thema: heldinnen.

Varenka Paschke
Varenka woont en werkt afwisselend in België en Zuid-Afrika. In 2001 haalde ze haar Bachelor of Fine Arts aan de Universiteit van Kaapstad. Ze tekent, schildert, beeldhouwt en ontwerpt. Met haar kunst reflecteert ze op thema’s als identiteit en etniciteit.

Expositie
De expositie is van 8 maart tot 20 april 2019 te zien bij Nuweland Galerij in Oosterzee-Buren.

Reacties

Geef een reactie