Innovatie Nieuws

Tanzania bereikt mijlpaal in regulering medicijnen

IPS. Tanzania heeft als eerste land in Afrika een controlesysteem voor medicijnen dat aan internationale standaarden voldoet, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Artsen, apothekers, farmaceuten en scheikundigen die werken voor de regulerende autoriteiten hebben volgens de Wereldgezondheidsorganisatie voldoende expertise en vaardigheden ontwikkeld om medische producten te evalueren, risico’s in te schatten en het publiek te beschermen tegen producten van slechte kwaliteit.

'We kunnen spreken van een Afrikaanse mijlpaal en we zijn erg trots op wat bereikt is in Tanzania', zegt Matshidiso Moeti, regiodirecteur van de WHO voor Afrika. 'We hopen dat Tanzania een inspirerend voorbeeld is voor andere landen in de regio.'

Vervalsingen
Toegang tot medicijnen, zonder kwaliteitsgarantie, is niet voldoende, zegt Moeti. Productie, opslag en transport moet volgens bepaalde richtlijnen gebeuren, incorrect gebruik of misbruik moet voorkomen worden en er moet controle zijn op vervalste medicijnen. Minder dan 30 procent van gezondheidsautoriteiten wereldwijd heeft volgens de WHO de capaciteit om hier voldoende op toe te zien.

'Als landen hun gezondheidszorg willen verbeteren, moeten ze eerst zorgen voor veilige en kwalitatief goede medicijnen die daadwerkelijk werken', zegt Mariângela Simão, plaatsvervangend WHO-directeur voor Toegankelijke Medicijnen, Vaccins en Farmaceutische producten.

Streefdoel
De WHO controleert de regulering van medicijnen op meer dan 200 punten, zoals productautorisatie en detectie van mogelijke bijwerkingen.

De Tanzaniaanse Food and Drug Authority (TFDA)werd opgericht in 2003 en legde een lange weg af naar het huidige niveau. De laatste aanpassingen werden eerder dit jaar gedaan op grond van een evaluatie van de WHO. Inmiddels heeft het land ‘niveau 3' bereikt, zegt de WHO, de op een na hoogste schaal die mogelijk is en het streefdoel voor regulering wereldwijd.

Reacties

Geef een reactie