Nieuws

Succesvol ondernemen in Madagascar, 56 jaar na de onafhankelijkheid

Marcia Rooker. Op 26 juni vierde Madagascar het feit dat het eiland op die dag in 1960 onafhankelijk werd van Frankrijk. Tamatave, de grote havenstad aan de oostkust, hangt al minstens een week vol met de wit-rood-groene driekleur. Dat mag vanaf een week voor 26 juni tot een week daarna.

Het provinciehuis en het gemeentehuis zijn zelfs versierd met sierlijk langs de gevel geplooide witte, rode en groene lappen. En de palmbomen op de Avenue de l’indépendance hebben rokjes van rood, wit en groen aangekregen. Het oogt allemaal vrolijk. Er is vuurwerk, een defilé, een lampionnenoptocht voor de kinderen, muziek op het strand. Er zijn veel mensen op de been en menigeen probeert met de verkoop van drankjes, koekjes en hapjes een graantje mee te pikken.

Je zou denken dat er veel te vieren is, maar de statistieken vertellen een ander verhaal. Het land staat op nummer tien in de top tien van armste landen en er is hongersnood in het zuiden door aanhoudende droogte (el niño), het toerisme wil maar niet van de grond komen, buitenlandse hulp komt na de laatste staatsgreep maar aarzelend op gang. Na vijf jaar ‘overgangsregering’, zoals dat hier eufemistisch heet, is er sinds 2014 weer een gekozen president. Hery Martial Rakotoarimanana Rajaonarimampianina, heeft de twijfelachtige eer het zittende staatshoofd met de langste naam ter wereld te zijn. Hij zit niet zo stevig in het zadel, zoals wel akelig duidelijk werd op 26 juni. Ondanks alle veiligheidsmaatregelen had iemand een granaat meegesmokkeld naar een groots feest in het stadion in de hoofdstad Antananarivo. Die werd in het publiek geworpen. Drie doden en tachtig gewonden. Het is voor het eerst dat de feesten op 26 juni zo verstoord zijn. Men vreest dat het een opmars is naar een nieuwe staatsgreep. Niet echt een lekker investeringsklimaat.

Toch slagen sommige Malagasy ondernemers er in successen te boeken. Neem Guanomad, een jonge, honderd procent Malagasy onderneming die vleermuizenpoep omzet in reukloze korrels en die verkoopt als een eersteklas meststof voor de biologische landbouw. Guanomad kreeg in 2013 de prestigieuze African Award for Entrepeneurship. Een hele verassing voor iemand op dit eiland dat er toch altijd een beetje bijhangt als het om Afrika gaat. Guanomad houdt niet alleen rekening met het milieu, maar ook met lokale tradities. Als een grot vol vleermuizen voor de lokale bevolking een heilige plek is wordt er overlegd met die bevolking hoe de grot met respect te behandelen en toch de vleermuizenpoep te oogsten. Ook wordt het eindproduct met korting aangeboden aan de omwonenden van zo’n grot en indien mogelijk worden lokale mensen in dienst genomen. Voorbeeld van verantwoord ondernemen. En Guanomad groeit. Inmiddels gaat vijftig procent van de productie naar het buitenland: Europa, Canada, de Verenigde Staten en Afrika.

En dan hebben we natuurlijk Chocolaterie Robert, gesticht door Franse kolonisten maar sinds 1977 voor honderd procent in Malagasy handen. In Madagascar weet iedereen al jaren hoe lekker de chocola van Robert is. De onderneming is nu bezig de wereld te veroveren. In 2014 heeft Robert de sprong gewaagd door zich in te schrijven voor een internationale chocolade wedstrijd. En het regent sindsdien gouden en zilveren medailles. Saillant detail voor Nederlanders: de beste Malagasy cacao stamt deels af van in 1920 geïmporteerde cacaoboompjes uit de botanisch tuin van Buitenzorgh op Java. En die cacao wordt verwerkt in de Robert chocola. En ook bij Robert is alles biologisch. Zo wordt een nadeel (geen geld voor bestrijdingsmiddelen) een voordeel: biologische producten. Het heil komt blijkbaar van in stilte hardwerkende ondernemers zonder politieke ambities.

Op 1 september zal een ringvormige zonsverduistering in grote delen van Afrika te zien zijn. Madagascar is een van de landen waar dat goed waarneembaar zal zijn. Meer informatie: www.lambahoany.org.

Reacties

Geef een reactie