Politiek

Soedanese president Al-Bashir tot aftreden gedwongen

Press Unlimited. De redactie van Radio Dabanga, het enige onafhankelijke radiostation voor Soedan, noodgedwongen gevestigd in Amsterdam, draait overuren op de dag dat president Al-Bashir door het leger gedwongen is af te treden.

De journalisten berichten over het allerbelangrijkste en meest historische nieuws dat heeft plaatsgevonden in het tienjarig bestaan van de zender. Ze doen dat op basis van de duizenden tips van luisteraars en medewerkers in het land, die ze via WhatsApp, email en social media toegespeeld krijgen. Al deze informatie wordt gewogen en gecheckt, voordat de bulletins de lucht ingaan.

Maandenlang heeft Radio Dabanga miljoenen Soedanezen via radio, televisie en social media geïnformeerd over vreedzame demonstranten die het opnamen tegen hard optredende veiligheidstroepen, over de ontelbare arrestaties en de traangasaanvallen tegen ziekenhuizen. Ze berichtten over snelrechtbanken die demonstranten veroordeelden tot celstraffen en boetes, social media-blokkades en de verstrekkende censuur waardoor binnenlandse journalisten niet konden berichten over de doden bij de demonstraties.

Ook al hebben de Soedanese journalisten hun eigen kijk op de ontwikkelingen in hun land, ze werken professioneel en onafhankelijk. Zo kunnen ze voor een zo groot mogelijk publiek relevant, geloofwaardig en betrouwbaar blijven. Maar Dabanga heeft onmiskenbaar een belangrijke rol gespeeld bij de impact van de maandenlange massademonstraties. Hoofdredacteur Kamal El-Sadiq: “Wij hebben informatie uit alle regio’s, van Port Sudan in het noorden tot de grens met Zuid-Soedan en de regio Darfur. Wij kunnen het nieuws ook als enige medium over alle delen van het land verspreiden. Uit onze berichtgeving bleek de afgelopen maanden steeds dat de opstand zeker geen zaak voor de inwoners van hoofdstad Khartoem alleen is geweest, maar nationaal werd gedragen.”

President Al-Bashir is dertig jaar aan de macht geweest in Soedan. Hij wordt gezocht door het Internationale Strafhof in Den Haag wegens genocide in de regio Darfur. Radio Dabanga werkt noodgedwongen vanuit Amsterdam. In het land zelf is het onmogelijk om onafhankelijk en professioneel nieuws te maken, vanwege de vervolging van journalisten en de keiharde censuur. Voor Radio Dabanga betekent dat ook dat de zender regelmatig van frequentie moet wisselen omdat de overheid stoorzenders gebruikt die het radiosignaal verstoren. De regering van Soedan kreeg het zelfs voor elkaar dat het televisiesignaal van Dabanga van een Egyptische sateliet werd gegooid.

Reacties

Geef een reactie