Muziek

Salif Keita’s laatste meesterwerk

Michel Vink. Eind 2018 heeft de release van Salif Keita’s album Un Autre Blanc plaatsgevonden – Keita’s veertiende en laatste studioalbum – in een carrière die meer dan vijftig jaar telt. Het album bevat iedereen van Angélique Kidjo tot Alpha Blondy, maar het zijn Keita’s vocalen die opvallen.

Salif Keita, de meest avontuurlijke, soulvolle mannelijke singer-songwriter in Afrika, heeft besloten om met pensioen te gaan op zijn 69ste – althans wat het opnemen van nieuw werk betreft. Dit is zijn 14e studioalbum, en, zegt hij, zijn laatste, na een buitengewone carrière waarin hij de muziek van het continent heeft getransformeerd. Sinds zijn dagen met Mali’s legendarische Rail Band, omvatte zijn solowerk alles van de met electronica en keyboard ondergesteunde doorbraak solo Soro in 1987, tot minder gelukkige jazz funk albums, prachtige semi-akoestische sets Moffou en M’Bemba, en een samenwerking met Philippe Cohen Solal van Gotan Project, die zes jaar geleden zijn laatste album Talé produceerde. De titel van dit laatste album verwijst naar zijn vroege worstelingen als een albinomuzikant (ook het thema van zijn album La Différence uit 2009). Hoewel het het autobiografische Lerou Lerou bevat, wordt het gedomineerd door lofliederen – aan God, moeders, jagers en een vriend die hem een ​​vliegtuig gaf.

Deze zelfgeproduceerde release is gericht op de commerciële mainstream, waarbij de kloppende achtergrond gedomineerd wordt door toetsenborden, gitaren en blazers met vrouwelijke backing-zangers en af ​​en toe vlagen van de kora. Er zijn wel erg veel duetten, met Angélique Kidjo en rapper MHD op Itarafo en Alpha Blondy die bijdraagt aan het reggae-achtige Mansa Fo La, hoewel Ladysmith Black Mambazo’s opzwepende harmoniezang een welkome aanvulling is op de semi-akoestische Ngamale.

Wat Un Autre Blanc onderscheidend en speciaal maakt, is het vocale werk van Keita zelf. Hij is overal aanwezig, van het anti-oorlogslied Syrie tot het geweldige Tiranke, waarop hij overschakelt van doordachte kalme passages naar uitbarstingen van gecontroleerde kracht, met begeleiding van ngoni en zijn eigen akoestische gitaar. Als dit echt zijn laatste opname is, zal hij ernstig worden gemist.

Op dinsdag 25 juni komt de Malinese sterzanger Salif Keita voor een eenmalig concert naar het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Hij zal dan veel van zijn nieuwste album Un autre blanc en klassiekers uit zijn rijke oeuvre spelen.

Bestel dit album via onze service-site.

Muziek algemeen

Reacties

Geef een reactie