Boeken

Prooi

Miriam Grootscholten. Rechercheur Bennie Griessel is van de drank af. Een zegen voor de man maar of dat de nieuwe thriller van de Zuid-Afrikaanse Deon Meyer ten goede komt? Gelukkig heeft Griessel genoeg aan inhoud over en bovendien hij is na 240 dagen droog staan nog altijd in gevecht met de drank en zijn vriendin eveneens.

Dat hij haar door het hele boek heen ten huwelijk probeert te vragen is een leuke terzijde. Waar het echt om gaat is een voorgenomen aanslag op het leven van de kleptocratische president van Zuid-Afrika. De man stond vroeger aan de goede kant, in de strijd tegen de apartheid, maar sinds hij de macht heeft gekregen en het geld heeft geroken is het hek van de dam. Een kleine elite groep, ooit de militante vleugel van het ANC, vindt dat hij gestopt moet worden en vindt dat dat alleen kan door hem te executeren. Dat is een hele onderneming want de man, gemodelleerd naar Jacob Zuma, wordt erg goed beschermd door mannen die ook belang bij het geld en de macht hebben.
Meyer beschrijft twee verhaallijnen: In het eerste wordt in een luxe trein een voormalig VIP beveiliger doodgestoken en de trein uitgegooid. De zaak moet van hogerhand de doofpot in. Van hun leidinggevende krijgen Bennie Griessel en zijn flamboyante compaan Vaughn Cupido de opdracht om in het geheim door te gaan met het onderzoek. Zonder hun medeweten verschijnt er in de krant het bericht vanuit Pretoria dat het een zelfmoord betrof. Griessel en Cupido worden ervoor aangezien deze conclusie te hebben getrokken en door de ongeloofwaardigheid komt dit ze op veel kritiek te staan en vooral op de woede van de nabestaanden. Ze moeten echter hun mond houden, waardoor Bennie opmerkt dat `dit weer net is als in de tijd van de apartheid, dat liegen en bedriegen.’
Parallel aan dit verhaal lopen de gebeurtenissen in Bordeaux, Frankrijk. Daar wordt Daniel Darrets rustige leventje in de meubelmakerij verstoord door oude bekenden uit Zuid-Afrika die een beroep op hem doen. Heel knap brengt Deon Meyer de verhalen samen naar een bloedstollende apotheose. Meyer is er wederom in geslaagd een weergaloos spannende thriller af te leveren.

De Prooi. Deon Meyer. A.W.Bruna €21,99

Boeken algemeen

Reacties

Geef een reactie