Aart En Afrika

Overbevolking in Afrika: hoe de VVD en D66 dat zien!

Aart van der Heide. Vanmorgen hoorde ik op het nieuws hoe de VVD en D66 de overbevolking in Afrika willen tegengaan. Extra geld uit de pot voor ontwikkelingshulp om de bevolkingsgroei te temperen. De VVD wil 10 miljoen Euro extra aan voorbehoedsmiddelen besteden. Ik zag meteen voor me hoe Afrikanen in de landen waar ik vaak kom zullen reageren.

Zeer negatief. Ze zullen zeggen dat we niet meer naar Europa mogen komen en nu proberen ze ons ook met hun pillen onvruchtbaar te maken. Marx zal weer uit de kast gehaald worden om deze liberalen te zeggen dat deze Afrikanen proleten zijn. Het enige wat ze bezitten zijn nl. hun kinderen. Deze kinderen zullen hun ouders verzorgen als deze oud zijn.
De partij van mevrouw Kaag zal zeker het CDA en de CU tegenover zich krijgen. De katholieke kerk is tegen enige vorm van geboortebeperking. De CU als christelijke partij met een geweten zal deze maatregel ook niet steunen.
In veel Afrikaanse landen zal de bevolking zeggen dat het aantal kinderen dat een vrouw krijgt een geschenk van God is. Deze God of Allah is naar Afrika gebracht door de Europeanen en de Arabieren. Nu willen diezelfde Europeanen de bevolkingsexplosie met voorbehoedsmiddelen en condooms inperken. Ik neem aan dat mevrouw Kaag die zelf met een Palestijn is getrouwd dit zal weten. Ik hoop dat zij het dit keer met haar partij oneens zal zijn.
Objectief gezien explodeert de bevolkingsgroei in veel Afrikaanse landen. Gelukkig kan de voedselproductie in veel Afrikaanse landen dit aan. Zelf heb ik ooit berekeningen in Mali en Burkina gemaakt. De bevolking groeit enorm. De voedselproductie houdt gelijke trend maar ook daar zijn grenzen aan de groei. Ooit legde Lammert Zwaagstra mij uit hoe hij namens de Nederlandse regering voedsel moest uitdelen in Turkana om ze in leven te houden. De lokale ecologie kon dat niet aan. Afrikanen zullen zeggen: houdt die troep maar. Slik ze zelf maar. Jullie sturen wapens om onze families uit elkaar te rukken. Jullie bombarderen ons. Jullie maken spotprenten van de profeet die wij aanbidden. Ik heb zelf de burgeroorlog in Angola meegemaakt. Op dit moment maak ik de gevolgen van de oorlog in Mali mee. Ook de conflicten in de Hoorn van Afrika en veel andere Afrikaanse landen. Alle wapens komen uit de ontwikkelde landen: Europa en Amerika.
Europa schaam je. Wij hebben de grenzen in Afrika getrokken op de Conferentie van Berlijn in 1885 waarbij geen enkele Afrikaan aanwezig was en ook geen vrouwen. De gangbare talen in Afrika zijn naast het Engels, Frans en Portugees ook het Arabisch. Onze wapens worden daar verkocht. Nu willen ze hun pillen sturen om het enige wat we hebben – onze kinderen – af te nemen nadat ze hun grenzen al voor ons hebben gesloten.
VVD en D66 jullie extra 10 miljoen heeft niets met ontwikkelingshulp te maken. Afrikanen zullen dit als racisme zien.
Laat de Afrikanen hun eigen problemen oplossen. Handen af van Afrika. Afrikanen zullen lachen en zeggen dat Rutte noch vrouw noch kind heeft. Er zijn andere oplossingen. Toen ik deze onzin uit de VVD en D66 monden hoorde voelde ik me een Afrikaan. Weg met die nette blanke mannen en vrouwen met hun titels in hun merkkleding.

Reacties

6 Replies to “Overbevolking in Afrika: hoe de VVD en D66 dat zien!

 1. Beste meneer Aart,

  De overbevolking in Afrika (en overal elders) leidt tot een versnelde vervuiling en uitputting van de aarde, grote armoede en veel ellende (want met hoe meer mensen je iets moet delen, hoe minder er voor ieder is).

  Eigenlijk is overbevolking de oorzaak van alle grote problemen van nu: vervuiling, klimaatverandering, oorlogen om grondstoffen en mensen die daarom moeten vluchten etc.

  Ook zal alle natuur verdwijnen als gevolg van overbevolking terwijl ook mensen niet zonder natuur kunnen leven (denk bv aan de zuurstof die bossen leveren en de vis die we eten).

  Ik vind het dan ook bijzonder kortzichtig om het tegengaan van overbevolking aan politiek e.d. te koppelen terwijl het op de lange termijn over het overleven van iedereen gaat.

 2. Beste Aart,
  ik vind dat je overwegend leuke stukjes schrijft uit een onverwachte hoek. Toch stelt dit stuk mij een beetje teleur. De liberale / christelijke visie op de bevolkingsexplosie mag volgens jou niet compatibel zijn met de Afrikaanse zienswijze, maar je geeft ook geen alternatief voor aanpak van dit immense probleem.
  Het voeden van een jaarlijks 2-3% groeiende bevolking mag dan voorlopig nog mogelijk zijn maar er is wel degelijk urgentie voor allerlei problemen die nu vaak onder ‘klimaat’ geschoven worden maar in feite te maken hebben met enorme druk die mensen hebben op hun omgeving.
  Ja, op het platteland zijn kinderen een vorm van pensioen maar in de stad zijn kinderen (om ze goed terecht te laten komen) eerder een liabilty. Daarom lijkt mij het doorbreken van het decennia lange taboe over family planning en bevolkingsgroei een goede eerste stap en waarom niet geflankeerd met praktische (voorbehoeds) middelen.
  Ik juich daarom toe dat we actie ondernemen op dit gebied, maar het gaat vooral over een beleidsdialoog die moet gevoerd worden, en daar zijn we het dan wel weer eens, daarna is het aan de Afrikanen zelf.

  1. Beste Jan. Ik ben het helemaal met je eens. In mijn volgende stuk zal ik het daarover hebben. Helaas weet ik niet wie je bent want je heet alleen maar Jan. In de laatste zin geef je zelf al aan wat er volgens jou gedaan moet worden. Dank je voor je kommentaar.

  1. Dag Karin. Je hebt gelijk maar aangezien ik een man ben moet je dat aan de vrouwen vragen. Ik kan niet voor hen spreken. Hoewel de bamabra’s in Mali zeggen; Alles wat de baard passert heeft de tres al gepasseert. Een man spreekt zich niet uit voordat hij het met zijn vrouwen heeft besproken.

 3. Mijnheer Aart, Om een Afrikaanse aanhef te gebruiken.
  Ik lees uw stukjes met instemmende genoegen.
  De bovenstaande analyse deel ik en vooral herken ik op basis van ruim veertig jaar belangstelling te hebben voor dit oude en toch zo jonge continent.
  Ga vooral door met het bestoken van onze politici in de wetenschap dat deze hardleers zijn.
  Groet van een trouwe lezer.

Geef een reactie