Nieuws

Opwarming van tropische bergen mogelijk onderschat

IPS. Tropische bergen als de Kilimanjaro warmen mogelijk veel sneller op dan gedacht. Dat blijkt uit een reconstructie van vroegere temperaturen op die bergen.

Op de Kilimanjaro in Tanzania en de Kirinyaga (Mount Kenya) in Kenia zijn de gletsjers zo goed als helemaal verdwenen door de klimaatverandering. Maar de toekomstige opwarming van deze bergen zou nog veel groter kunnen uitvallen dan de klimaatmodellen vandaag aangeven.

Laatste 25.000 jaar
Geologen van de Amerikaanse Brown-universiteit reconstrueerden de temperaturen op de 5200 meter hoge Kirinyaga in de laatste 25.000 jaar. Toen de wereld 18.000 jaar geleden na de laatste ijstijd weer snel begon op te warmen, steeg de gemiddelde temperatuur op de Keniaanse berg veel sneller dan in de lagergelegen gebieden errond.

Van de ijstijd tot de pre-industriële periode steeg de gemiddelde jaartemperatuur op 3000 meter hoogte met 5,5 graden Celsius. Op zeeniveau in dezelfde streek bedroeg de stijging maar 2 graden.

Oude microben
De huidige klimaatmodellen onderschatten wellicht temperatuurveranderingen op grote hoogte, besluit James Russell, een van de onderzoekers, in Science Advances.

Bij de reconstructie van de vroegere temperaturen bestudeerden de onderzoekers de resten van de oude microben in sedimenten op de bodem van het Rutundumeer, een vulkaanmeer op de Kirinyaga op 3000 meter hoogte. Bepaalde chemische bestanddelen in de celwand van de microben veranderen door temperatuurschommelingen.

Meer artikelen over

Reacties

Geef een reactie