Kronieken Uit Congo

Op weg naar verkiezingen in Congo (6)

Mart Hovens. Joseph Kabila werd in 2001 als president aangewezen toen zijn (waarschijnlijk stief-)vader Laurent vermoord werd. Hij was nog jong en had weinig opleiding en ervaring. In 2006 werd hij als president verkozen. Het westen steunde hem omdat ze op die manier een stabiel land dachten te creëren.

In 2011 kreeg hij minder stemmen dan Etienne Tshisekedi (ook vader van) maar hij won door grootschalige fraude. Het westen deed nu niets. In 2016 zou hij verkiezingen hebben moeten organiseren maar die wist hij twee keer een jaar uit te stellen. Dit ging met onlusten gepaard. De regering, onder leiding van de minister van Binnenlandse Zaken Shadary, sloeg die bloedig neer. België en de VS protesteerden, Frankrijk en de EU hielden zich stil. Kabila is inmiddels een van de rijkste mannen in Afrika geworden (en hij wil dat graag zo houden).
De oppositie had eindelijk een eenheidskandidaat voor de verkiezingen gevonden. Belangrijk, want er is maar één verkiezingsronde en dan moet je stevig staan tegenover Shadary, de zwaar gesubsidieerde kandidaat van het regime. Het is Martin Fayulu, van de kleinste oppositiepartij Engagement pour la citoyenneté et le développement (ECIDE). Later lees ik dat hij bij de eindstemming in Geneve door de andere 6 kandidaten (die allemaal zichzelf als eerste en hun tegenstanders helemaal niet noemden) vaak als tweede gekozen werd.
Nog geen 24 u later heeft kansrijke oppositiekandidaat Félix Tshisekedi zijn handtekening onder het akkoord over de eenheidskandidaat alweer teruggetrokken. ‘n Gelukje voor Kabila en zijn kroonprins Shadary, want nu vecht de oppositie onder elkaar en gaat natuurlijk de derde hond er met het bot (wat? Een heel skelet!) vandoor. Ook Kamerhe heeft zich uit het akkoord teruggetrokken. Hij sloot met Tshisekedi een verbond, en aldus is dit duo ineens weer erg kansrijk. Al met al doet het de geloofwaardigheid van de Congolese leiders geen goed natuurlijk. Uiteindelijk draait het steeds om macht en geld.
De stichting Kofi Annan die de onderhandelingen in Geneve leidde, maakte bekend dat de oppositieleiders een akkoord ondertekend hadden waarin stond dat ze zich verplicht uit de politiek terugtrekken als ze zich niet aan het akkoord houden. Daar lijkt het dus niet op.
De kranten zeggen dat lichtgewicht Fayulu door de verbannen zwaargewichten Katumbi en Bemba als pion gebruikt wordt om de verkiezingen te boycotten (zodat zij later wel mee kunnen doen). Vandaar het in stand houden van de eis dat de stemmachine verdwijnt. En dat Tshisekedi en Kamerhe wel erg vaak rond Kabila gezien worden en dus meer het belang van het regime zouden dienen. Vandaar dat zij binnenkort verkiezingen willen, met of zonder stemmachine. Kabila lacht in zijn vuistje omdat hij altijd wint: geen verkiezingen (na al twee jaar uitstel) of een kandidaat die hij in zijn macht heeft. Machtspelletjes op hoog niveau.
Fayulu wordt door het regime geboycot. Overal waar hij campagne wil voeren, worden hij en zijn entourage tegengehouden door politie en militairen. ‘Voor de veiligheid’. Tshisekedi mag campagne voeren. Bij de bijeenkomsten van de oppositie zijn al verschillende doden door politiekogels gevallen. Een week geleden brak er brand uit in de opslagplaats voor de verkiezingsspullen in Kinshasa. Er zouden o.a. 8000 stemmachines verbrand zijn. Op de filmbeelden waren wel verbrande motoren te zien maar geen verbrande machines. De houten pallets waar ze op gestaan hadden, zag je wel … zonder brandsporen. Uiteraard voedt dit de geruchten dat er straks vanaf deze spookmachines vele stemmen op Kabila’s kandidaat zullen komen.
Inmiddels is het Kerst en zouden de verkiezingen al voorbij moeten zijn. De brand is als smoes gebruikt om ze tot aanstaande zondag uit te stellen. Campagne mag niet meer gevoerd worden en de verkiezingsaffiches moeten uit de stad verwijderd worden. Wel mag Kabila en zijn opvolger de hele dag op tv lintjes knippen en toespraakjes houden. De spanning stijgt.

Reacties

Geef een reactie