Kronieken Uit Congo

Op weg naar verkiezingen in Congo (5)

Mart Hovens. Vrijdag reden in onze straat tanks, pantserwagens en open vrachtwagens vol politie en militairen. Ze waren met boomtakken bedekt (geen handige camouflage in een stad zonder groen, zou ik zeggen).

Ze kwamen van de demonstratie van de oppositie tegen het gebruik van de stemmachine bij de verkiezingen. In Kinshasa was de manifestatie toegestaan, er waren duizenden betogers en geen enkel incident. In andere steden was de manifestatie verboden en/of waren er enkele incidenten (geen doden dit keer).
Voorheen werden de manifestanten met traangas en kogels weggevaagd. Nu had de gemeente besloten dat het Malieveld van Kinshasa volgestort werd met zand en vuilnis en dat het volledige openbaar vervoer ‘achterstallig onderhoud’ behoefde. Te voet en in overvolle taxi’s bereikten enkele tienduizenden demonstranten het veld.
De oppositieleiders – enkele bannelingen per videoverbinding – riepen tot eenheid op maar benoemden geen eenheidskandidaat uit hun midden. Er zijn weinig punten in het programma’s die overeen komen, behalve dan de haat tegen Kabila. Ook zijn de diverse ego’s te opgeblazen om de eer en de verwachte inkomsten aan een ander te laten. Wel gaan ze allemaal voor de verkiezingen in december mits de stemmachine afgeschaft wordt en de 10 miljoen nepkiezers van de lijsten verwijderd worden. Alleen dan zullen de verkiezingen eerlijk en transparant zijn.
Zaterdag hield het regime haar manifestatie. Ineens reed het openbaar vervoer weer … en wel gratis, althans als je naar het grote stadion wilde waar de manifestatie plaatsvond. Er zouden in en om het stadion 180.000 fans gekomen zijn. Terwijl, volgens dezelfde politiebronnen, er de dag ervoor maar 4.000 waren.
De politieke meerderheid stelde haar kandidaat en opvolger van president Kabila – Emmanuel Ramazani Shadary – aan het publiek voor. De man staat op de zwarte lijst van de VS maar dat is eerder een aanbeveling hier. Het publiek reageerde enthousiast. Dat kan spontaan zijn, ofwel op gang gebracht door de beloofde bedrag van 10 dollar per deelnemer. Daar werd overigens maar 1,5 dollar van uitgekeerd. Ook kunnen de massaal aanwezige politiemacht en veiligheidsdiensten de stemming beïnvloed hebben.
Het onderzoeks- en adviesbureau BERCI en de Congo Research Group (Universiteit van New York) kwam intussen met een nieuwe opiniepeiling met betrekking tot de presidentsverkiezingen. De uitgesloten oppositieleiders Katumbi en Bemba blijven populair. Van degenen die wel mee mogen doen, krijgt Tshisekedi 36% en Kamerhe 17%. Shadary krijgt maar 16%.
Maar Kabila en Shadary hebben geld genoeg om toch de verkiezingen te winnen, zelfs legaal. Het staatsbudget is 5 miljard dollar maar er verdwijnt ieder jaar 15 miljard dollar. Deels naar het buitenland, deels naar het regime. Met dit geld worden de zieltjes gewonnen. Een straatarme Congolees kan van 1,5 dollar een dag leven.
Waar blijft het geld zoal dat niet in de schatkist komt? Deze week werd in Nairobi 4,6 ton Congolees goud in beslag genomen. Het was illegaal de grens overgebracht en zou door de smokkelaar als ‘Keniaans goud’ verkocht worden. Het was zo’n 138 miljoen dollar waard. Een paar dagen later viel een vrachtwagen van de UN-vredesmacht om. Hij bleek vol illegaal coltan te zitten.
De ellende in het land neemt toe. In het oosten, waar het goud en de coltan vandaan komen, leven 15 miljoen mensen met honger. Oudere vrouwen en kinderen zijn het grootste slachtoffer van de conflicten daar. Mannen lopen over naar de milities om te eten te hebben. Jonge vrouwen gaan om dezelfde reden in de prostitutie. Ook de ebola-epidemie stopt maar niet. Er zijn nu al 170 doden gevallen. En in de zuidelijke provincie Kasai stromen uitgezette vluchtelingen uit Angola binnen. Geld voor de opvang is er niet.
Genoeg geklaagd over het regime want Kabila doet ook goede dingen. Vorige week verbrandde hij in het openbaar 1 ton slagtanden van bosolifanten en 1 ton schubben van schubdieren. Hij deed dit in de oude dierentuin van mijn ‘baas’ Kadima. Daarna liet hij 5 gevangengenomen parkieten los. In totaal heeft de ICCN (Nationaal Natuurbehoudsinstituut) al 15 ton ivoor in beslag genomen, een fractie van wat jaarlijks gestroopt wordt. Hopelijk draagt ons onderwijsproject een klein steentje bij aan het behoud van de natuur in Congo.

Reacties

Geef een reactie