Foto & Film

Naar school? Ja, graag!

Foto’s en tekst: Roel Burgler. Guinee Bissau, een vroegere Portugese kolonie, is een arm en in een hoop opzichten achtergebleven land. Er zijn hier nagenoeg geen sociale voorzieningen, tweederde van de bevolking leeft onder de armoedegrens, goede infrastructuur ontbreekt en de overheid functioneert er nauwelijks.

[foldergallery folder=”wp-content/gallery/20171108″ title=”Naar school? Ja, graag!”]
Dit heeft ook grote gevolgen voor de kwaliteit van onderwijs. Scholen worden slecht of niet onderhouden. Klassen zijn overvol en onderwijspersoneel wordt regelmatig niet uitbetaald, met stakingen als gevolg. Door het slechte onderwijssysteem proberen ouders regelmatig zelf schooltjes op te zetten en gezamenlijk middelen te vinden om leerkrachten te betalen. Dat kan een gammele lemen hut zijn in de bush, met één onderwijzer voor vier klassen of een kleuterschool in de stad met uniformen voor de kinderen en tussen de middag een maaltijd.
Er is ook grote behoefte aan vakopleidingen. Veel mensen zijn onopgeleid en hebben niets geleerd waarmee zij in eigen onderhoud kunnen voorzien. En ook daar ontstaan particuliere initiatieven. Zo kunnen, dankzij steun van werkgevers, leerlingen op allerlei niveau praktijkervaring opdoen. Bijvoorbeeld in de bouw, in een eenvoudig restaurantje of zelfs in een sjiek hotel.

Deze expositie zal gaan toeren, maar is sinds begin november in het Afrika Studie Centrum in Leiden te zien, iedere werkdag tot eind januari.
De fotoreportage is uiteraard ook nu te zien op mijn website. Ik heb deze fotoserie gemaakt in samenwerking met SOS Kinderdorpen.

Reacties

Geef een reactie