Tip

Muziek uit Mali, Gambia en Cuba

VPRO Vrije Geluiden. De West-Afrikaanse diva Oumou Sangaré wordt geroemd om haar heldere stem en is anno 2017 een rolmodel voor vrouwen in Afrika. Ze durft controversiële onderwerpen als polygamie en vrouwenbesnijdenis aan de kaak te stellen, maar ze bezingt ook de vrouwelijke sensualiteit.

Sona Jobarteh is de eerste vrouwelijke Kora-virtuoos uit een West-Afrikaanse griot-familie. Ze is een pionier in deze traditie van de afgelopen zeven eeuwen waarin het Kora-meesterschap uitsluitend van vader op zoon werd doorgegeven. Ze wordt geroemd als instrumentalist en zangeres.

Een nieuwe generatie muzikaal talent staat te trappelen om de wereld te veroveren nu de isolatie van Cuba na vijftig jaar voorzichtig barsten begint te vertonen. Cuba is niet bang meer voor invloeden van buitenaf.

Zangeres Daymé Arocena: ‘Onze roots zijn te sterk om verloren te gaan’. Op haar in maart uitgebracht album Cubafonia is haar klassieke achtergrond goed te horen. Tegelijkertijd slaagt ze erin om haar muziek soms ook van catchy pophooks te voorzien. Het resultaat is een swingende mix van pop, jazz, latin en rumba met een Afrikaanse en Cubaanse twist.

VPRO Vrije Geluiden, zondag 2 april 10.30 uur op NPO 1.

Reacties

Geef een reactie