Innovatie Nieuws

Mozambique traint honden om wildsmokkel te ruiken

IPS. In Maputo, de hoofdstad van Mozambique, worden sinds kort speciaal afgerichte honden ingezet tegen stropers en wildsmokkelaars. De honden zullen de politie bijstaan op de meest beruchte smokkelroutes in het land.

Een eerste team is deze week aan de slag gegaan en zal de politie bijstaan op enkele cruciale punten op de meest notoire smokkelroutes.

De nabijheid van het Zuid-Afrikaanse Kruger Nationaal Park, waar een grote populatie neushoorns woont, maakt een heel aantal wegen tussen Zuid-Afrika en de haven van Maputo erg geliefd bij stropers en smokkelaars van producten afkomstig van wilde dieren zoals neushoorns en olifanten.

De routes worden gebruikt door smokkelaars die met hun producten mikken op consumenten in Azië.

Neus voor smokkelwaar
Het team bestaat uit zes speciaal daarvoor opgeleide speurhonden en hun baasjes – vier mannen en twee vrouwen.

Peace Parks Foundation (PPF) en African Wildlife Foundation (AWF) hebben de overheid van Mozambique bijgestaan bij de oprichting van een eenheid die de teams met hondenbegeleiders zal trainen en begeleiden.

De honden zijn zorgvuldig uitgekozen en hebben sinds hun geboorte intensieve training gekregen om zelfs de kleinste hoeveelheden smokkelwaar afkomstig van wildleven te kunnen detecteren, zoals ivoor, neushoornpoeder of schubben van het schubdier.

Het eerste team van zes honden en hun begeleiders kreeg een training in Tanzania. De bedoeling is om tegen 2020 verschillende teams operationeel te hebben op verschillende smokkel-hotspots in Mozambique. Verwacht wordt dat de teams niet alleen meer smokkelaars zullen klissen maar dat hun aanwezigheid ook stroperij zal ontmoedigen.

Reacties

Geef een reactie