Nieuws

Moedersterfte daalt sterk dankzij gratis reisvouchers

20140113MO.be. Een eenvoudig experiment in Zambia en Oeganda heeft de moedersterfte flink teruggedrongen. Zwangere moeders krijgen er reisvouchers. Dat spaart hen een lange voettocht uit.

Op het platteland in Zambia moeten zwangere vrouwen gemiddeld vijf uur stappen naar een plaats waar ze prenatale verzorging krijgen of geholpen worden bij een bevalling met complicaties. Daardoor blijven veel plattelandsvrouwen verstoken van goede zorgen en blijft de moedersterfte in Zambia hoog.
Volgens VN-cijfers sterven in het Afrikaanse land jaarlijks 440 zwangere moeders per 100.000 geboortes. In absolute cijfers gaat het om 2600 vrouwen per jaar.

Daling met een derde
Anderhalf jaar geleden begon Zambia massaal reisvouchers uit te delen aan zwangere moeders in vier districten, een onderdeel van het project Saving Mothers Giving Life. Daardoor konden de vrouwen gebruik maken van gemotoriseerd vervoer.

 In de vier districten daalde moedersterfte in die periode met 35 procent.
Ook in Oeganda, waar jaarlijks 438 zwangere moeders per 100.000 geboortes sterven, daalde de moedersterfte met ongeveer een derde in de vier districten waar de reisvouchers werden uitgedeeld.
‘Er konden meer vrouwen met grote complicaties behandeld worden en dat heeft aanzienlijk bijgedragen tot een daling van de moedersterfte’, zegt Jane Ruth Aceng, directeur-generaal van het Oegandese ministerie van Volksgezondheid.

Indrukwekkende vooruitgang
Het Amerikaanse ontwikkelingsagentschap Usaid, een van de financiers van het project, spreekt van ‘bijzondere resultaten’.
Volgens Tom Frieden, directeur van de Centers for Disease Control and Prevention in de VS, is het Saving Mothers Giving Life-programma ‘het eerste bewijs dat we de instrumenten hebben om indrukwekkende vooruitgang te boeken in het terugdringen van moedersterfte.
‘Saving Mothers Giving Life is een gezamenlijk project van Noorwegen, de VS, gezondheidsorganisaties als Project CURE, het farmaceutische bedrijf Merck en de Oegandese en Zambiaanse regering.
Beide landen gaan het project nu uitbreiden naar andere districten. Usaid gaat Saving Mothers Giving Life uitbreiden naar drie andere landen.

800 vrouwen per dag
Wereldwijd sterven elk dag achthonderd vrouwen in het kraambed. In geen enkel continent is de moedersterfte zo hoog als in Afrika; in Afrika ten zuiden van de Sahara gaat het om 452 vrouwen per dag, meer dan 18 vrouwen per uur.
Het reduceren van de moedersterfte met 75 procent is een van de millenniumdoelstellingen die de VN in 2000 vastlegden. Veel landen, vooral in Afrika ten zuiden van de Sahara, zullen die doelstelling niet halen.

Reacties

Geef een reactie