Tip

Mijn lijf, mijn leven!

EO. Sabina (12) is trots op haar Masai-afkomst, maar er is één gewoonte waar ze fel op tegen is: het besnijden van meisjes zoals zij. Sabina besluit dat het tijd is voor verandering.

In ‘Mijn lijf, mijn leven’ strijdt de Keniaanse Sabina voor haar eigen rechten en die van alle andere meisjes in haar stam. Ze bundelt haar krachten, samen met honderden andere meisjes in haar dorp. Ze hopen dat er voor hun generatie een nieuwe toekomst is weggelegd, waarbij meisjes vrouw worden zonder pijn.

Risico’s
Jaarlijks lopen meer dan 3 miljoen meisjes het risico om besneden te worden, vooral in Afrika, het Midden-Oosten en Azië (bron: World Health Organization). Vaak is het een traditionele keuze om de meisjes rond de leeftijd van 12 jaar te besnijden. Daarna is het meisje huwbaar en mag ze niet meer naar school.

In Nederland is meisjesbesnijdenis bij wet verboden. De gezondheidsrisico’s van vrouwenbesnijdenis zijn groot; ernstige bloedingen en infecties na de ingreep, pijn bij het plassen en tijdens de bevalling een verhoogde kans op complicaties en zelfs overlijden.

Mensjesrechten
In elke aflevering van Mensjesrechten staat één artikel van de Rechten van het Kind centraal. In Mijn lijf, mijn leven is dat artikel 24: 'Elk kind heeft recht op de best mogelijke gezondheid.'

Mensjesrechten wordt gemaakt door IKON docs bij de EO. Regie van Mijn lijf, mijn leven: Els van Driel.

Mensjesrechten/ Zapp Echt Gebeurd. Zondag 5 maart om 19:25 uur op Zapp NPO 3

Meer artikelen over

Reacties

Geef een reactie