Aart En Afrika

Mali raakt uit de belangstelling

Aart van der Heide. Het alledaagse leven in Mali gaat gewoon door. De mensen moeten wel. Voor velen is het overleven. Bamako boomt en wordt steeds groter en drukker. Er wonen al meer dan 3 miljoen mensen. De veiligheidssituatie blijft nog steeds slecht in het land maar Bamako is goed beschermd.

Het aantal Jihadistische aanvallen is nog steeds groot vooral in het midden en noorden van het land. IBK is herkozen als president en vliegt de hele wereld rond. Zijn eerste minister SBM ontpopt zich als een kundig man en is de echte rechterhand van IBK en zijn entourage geworden. Nederlandse troepen vertrekken eind dit jaar uit Gao. De reden zijn bekend. De internationale belangstelling is blijkbaar minder geworden. In Nederland hoor en lees je niks meer over Mali.

Veel kinderen kunnen niet naar school
Gisteren verscheen er op internet een bericht dat veel kinderen in midden Mali niet naar school kunnen vanwege het ontbreken van scholen. Er stond niet bij welke de werkelijke reden was: begrotingsproblemen vanuit de centrale overheid of veiligheidsproblemen van wege Jihadistische aanvallen. Hoogst waarschijnlijk zijn beide zaken de oorzaak. Een school kan alleen maar functioneren als er onderwijzers en onderwijzeressen zijn die hun salaris ontvangen, de staat de middelen ter beschikking stelt en de veiligheid gegarandeerd wordt tegen aanvallen van Jihadisten. Deze Jihadisten vinden scholen westerse instellingen zoals ook Boko Haram – betekent geen westers onderwijs – in Nigeria predikt.

IBK de gekozen president is niet populair
Hoewel IBK opnieuw gekozen werd als president neemt de oppositie tegen hem toe. Op bezoek in New York waar hij de algemene vergadering van de VN mocht toespreken kreeg hij te maken met felle oppositie tegen hem. Vele Malinezen die in de USA wonen demonstreerden en blokkeerden de uitgang van zijn hotel. Zelf vind ik hem een dapper man en ook een goede politicus. Ik zeg altijd tegen Malinezen die hem bekritiseren dat zijn handen gebonden zijn. Hij kan heel weinig doen. De nieuwe baas van de MINUSMA-troepen is een Zweedse generaal nadat de Belgische generaal vertrokken is. IBK gaf hem in aanwezigheid van de Belgische ambassadeur een medaille van 'Commandeur de l’Ordre National du Mali à titre étranger'. Het valt op dat de MINUSMA-militaire poot altijd geleid wordt door een generaal van een NATO-lid.

Mali uit de picture van internationale belangstelling
Mali was eerst het internationale paradepaardje vanwege haar geweldige democratische structuren. Daarna kwamen de Jihadisten en de Toeareg-rebellen in beeld. Daarna kwam de MINUSMA met haar troepen, een operatie die ongeveer 1 miljard US$ per jaar kost. Intussen is de Toeareg-rebellie weer gesust. Veel vluchtelingen zitten nog in de kampen in Mauritanië. De activiteiten van de Jihadisten gaan ongestoord verder. Het gehele noorden en midden van het land is nu echt onveilig. We weten intussen dat de Jihadisten gefinancierd worden met geld uit de Arabische staten. Waarom de Jihadisten actief zijn is nog steeds een speculatie. Oud-minister Koenders wilde ons doe geloven dat het was om mensensmokkel tegen te gaan. Iedereen die de situatie daar kent weet dat dat onzin is. Zelf heb ik een hypothese dat noord Mali vanwege geo- en energiepolitieke reden erg belangrijk is. Er is 365 dagen per jaar zon om elektriciteit op te wekken. Verder zit er grote hoeveelheden water in de grond dat gebruikt kan worden om waterstofgas te genereren. Ook zit er uranium in de grond. Degenen die noord Mali controleren hebben controle over de energiewinning van de toekomst.
De MINUSMA-operaties hebben geen stabiliteit kunnen brengen. Franse militairen controleren het noorden. Nederlandse militairen vertrekken. Deze missie is een grote mislukking geworden. Premier Rutte ontkent dat in alle toonaarden. Fred van der Kraaij heeft hierover een goed artikel op deze site geschreven. Niemand heeft nog belangstelling voor Mali. De Malinezen wel en dat is het enige goede nieuws. Ik ga er binnenkort weer naar toe.

Meer artikelen over

Reacties

Geef een reactie