Nieuws Samenleving

Malariamug voor het eerst in Ethiopië gesignaleerd

IPS. In Ethiopië is voor het eerst een malariamug aangetroffen die alleen in Azië voorkomt. Daardoor kan de ziekte zich daar uitbreiden. Er zijn exemplaren van de Anopheles stephensi, een mug die malaria overdraagt, aangetroffen in Kebri Dehar, een stad in het oosten van Ethiopië met 1,3 miljoen inwoners.

De mug komt normaal alleen in het Midden-Oosten, het Indiase subcontinent en China voor.

Regio’s
De mug kan malaria doen ontstaan in nieuwe regio’s, zegt biologe Tamar Carter van de Amerikaanse Baylor-universiteit, die de soort identificeerde.

Uit eerder onderzoek bleek al dat twee derde van de Ethiopische bevolking een verhoogd risico op malaria loopt. Elk jaar worden er 2,5 miljoen nieuwe gevallen gemeld.

Onder de radar
Verder onderzoek moet bepalen hoe effectief deze mug is bij het overdragen van de ziekte. 'We moeten bevestigen dat Anopheles stephensi malariaparasieten overdraagt in Ethiopië', zegt Carter.

'We moeten ook onderzoeken hoe de Anopheles stephensi in Ethiopië en andere delen van de Hoorn van Afrika is terechtgekomen. De vraag waar ik vooral in geïnteresseerd ben, is of de Anopheles stephensi een relatief recente introductie is of in Ethiopië lang onder de radar is gebleven.'

De muggen werden aangetroffen in een staal dat eind 2016 was verzameld door onderzoekers van de Ethiopische Jigjiga-universiteit. Ze hadden larven verzameld in waterreservoirs in Kebri Dehar en die vervolgens grootgebracht. Op de muggen werd een genetische en morfologische analyse toegepast.

Stijging
Malaria wordt overgedragen door muggen die besmette mensen hebben geprikt en vervolgens gezonde mensen prikken. Negentig procent van de slachtoffers valt in Afrika, vooral onder kinderen.

Wereldwijd daalde het aantal malariagevallen jarenlang gestaag, maar in 2016 en 2017 was voor het eerst weer een stijging te zien. In 2017 steeg het aantal malariagevallen van 217 miljoen naar 219 miljoen.

Het aantal malariadoden blijft wel dalen, van 451.000 in 2016 naar 435.000 in 2017.

Zolang er geen vaccin is, bestrijdt men malaria vooral door de verspreiding van insecticidesprays (voor op de muren), muskietennetten en geneesmiddelen.

De studie verscheen in het tijdschrift Acta Tropica.

Reacties

Geef een reactie