Nieuws

Malaria en cholera dreigen in Sierra Leone

IPS. Infectieziekten zoals malaria en cholera dreigen de kop op te steken na de modderstromen en overstromingen afgelopen week in Sierra Leone.

“De modderstromen hebben verlies van levens en extreem lijden veroorzaakt. We moeten er alles aan doen om de bevolking te beschermen tegen bijkomende gezondheidsrisico’s”, zei Alexander Chimbaru van de Wereldgezondheidsorganisatie in Sierra Leone gisteren (maandag).

Er is schade aangericht aan watervoorzieningen en sanitaire faciliteiten en inwoners van de getroffen gebieden zijn bijzonder kwetsbaar voor uitbraken van malaria, diarree, tyfus en cholera. De meest recente cholera-uitbraak in het land was in 2012.

Hygiëne

De Verenigde Naties distribueren in samenwerking met de regering van Sierra Leone cholerakits in het gebied, inclusief snelle testen. Hulpverleners worden getraind om symptomen van de ziekten die het gevaarlijkst zijn, te herkennen.

“De overheid en de WHO doen hun best om de gezondheidszorg in de getroffen gebieden te verbeteren. Maar we doen ook een beroep op de bevolking om een mogelijke uitbraak te voorkomen: handen wassen, alleen gekookt of behandeld water drinken, het gebruik van latrines en hygiënisch omgaan met voedsel”, zegt Chimbaru.

Ongeveer vijfhonderd mensen kwamen om als gevolg van overstromingen en modderstromen. De verwoestten complete dorpen in en rondom Freetown. Er worden nog honderden mensen vermist.

Reacties

Geef een reactie