Aart En Afrika

Jihadisten brengen de G5 legermacht zware slag toe

Aart van der Heide. Vrijdag jl. werd het hoofdkwartier van de G5 in Mopti in Mali aangevallen door jihadisten. Er waren 3 doden te betreuren volgens een officiële mededeling van de Malinese regering. Vrienden stuurden mij een aantal foto’s toe waaruit bleek hoe zwaar deze aanval was.

Het feit dat deze aanval plaats heeft kunnen vinden en de zwaarte ervan geeft aan hoe zwak deze legermacht is. Ook dat deze onderneming bij voorkeur weinig kans van slagen zal hebben.
De G5 is een militair verdedigingspact van 5 Sahel-landen – Mauritanië, Mali, Burkina Faso, Niger, Tsjaad – om gezamenlijk een troepenmacht te vormen die de Sahel schoonhoudt van jihadisten. Op zich een goed initiatief maar wel met de vermelding dat ze de Barkhane van Frankrijk uiteindelijk gaan vervangen. De Nederlandse regering betaalt er ook aan mee. Hoeveel dat is weten we niet.
De Malinese president IBK bracht afgelopen zaterdag een bezoek aan deze plek en vloog daarna door naar Mauritanië waar de AU of Afrikaanse Unie een topbijeenkomst hield. In de schaduw daarvan werd een G5 bijeenkomst gehouden waar o.a. over deze zware aanval werd gesproken. Eregast op deze G5 bijeenkomst was de Franse president Macron. Het feit dat Macron als eregast werd ontvangen geeft al aan dat de G5 een Frans initiatief is en dus ook financier.
In het Nederlands hebben we een gezegde dat zegt dat 'de eerste klap een daalder waard is'. Dat hebben de jihadisten zeker bewezen. Jammer dat deze G5 troepenmacht het jihadistische gedachtegoed niet uit de hoofden van de vele werkloze jongeren kan wassen. De bevolking groeit enorm in al deze landen. De armoede neemt daarbij ook toe. Het ergste is wel dat de kloof tussen rijk en arm steeds groter wordt. Jongeren hebben geen enkel perspectief op werk en dus inkomen.
Daartegen is geen militair kruid gewassen.
Op 29 juli zullen de presidentsverkiezingen in Mali plaatsvinden. IBK is kandidaat naast vele anderen. Wel is zeker dat hij deze gaat winnen. De omstandigheden waaronder deze verkiezingen zullen plaatsvinden zijn ons duidelijk bekend. Ondanks de Marshall-plannen van Merkel en Kaag – Macron gelooft daar niet in – ziet de situatie er somber uit.

Wordt vervolgd.

Meer artikelen over

Reacties

Geef een reactie