Samenleving

Ivoriaanse koning belooft bijdrage aan wederopbouw van Notre Dame

Africanews.com. Onder verwijzing naar sterke banden tussen zijn koninkrijk en Frankrijk, zegt een Ivoriaanse koning dat hij financieel zal bijdragen aan de wederopbouw van de verwoeste Notre Dame-kathedraal in Parijs.

Koning Amon N’Douffou V van Krindjabo, hoofdstad van het Sanwi-koninkrijk, in het zuidoosten van Ivoorkust zei dat hij in overleg was met zijn ouderlingen over de beoogde donatie.

“Ik ben in volledig overleg met mijn oudsten, we zullen een donatie doen voor de wederopbouw van dit monument,” vertelde hij het persbureau AFP.

“De foto’s (van het vuur) verstoorden mijn slaap en ik kon de nacht niet doorbrengen, omdat deze kathedraal een sterke link vormt tussen mijn koninkrijk (Sanwi, een Frans protectoraat sinds juli 1843) en Frankrijk,” voegde hij eraan toe.

Prins Aniaba
De koning heerst over het Akan-koninkrijk, een grote etnische groep die zich van Ivoorkust tot Togo uitstrekt. De link waar hij naar verwees was van hoe een prins van het koninkrijk in de 18e eeuw naar Frankrijk werd gebracht en vervolgens in de kathedraal werd gedoopt.
De toen 15-jarige prins Aniaba werd in 1687 door een Chevalier d’Amon naar Frankrijk gebracht als een belofte van trouw aan Lodewijk XIV. Hij nam de naam van zijn peetvader aan na de doop.
Hij heette nu Louis Aniaba en werd aangesteld als officier in het Royal Regiment, met de rang van kapitein.
Lodewijk XIV eerde de prins met de “Orde van de Ster van Onze-Lieve-Vrouw” en op 12 februari 1701 ontving hij de insignes van zijn titel in de Notre Dame-kathedraal, voordat hij terugkeerde naar Ivoorkust.

Reacties

Geef een reactie