Natuur, Milieu & Klimaat

Invasief onkruid bedreigt Afrikaanse oogsten

Nicholas Okeya – IPS. Een gevaarlijk invasief onkruid, veldwarkruid, vormt een ernstige bedreiging voor de landbouw en biodiversiteit in Afrika ten zuiden van de Sahara, zeggen wetenschappers. Het onkruid dreigt de oogsten tegen 2029 met bijna 30 procent te verminderen.

Een wetenschapper die het parasitaire onkruid al tien jaar bestudeert in Afrika, schat dat er meer dan een miljard dollar nodig is voor onderzoek naar het uitroeien van het onkruid en het mobiliseren van boeren en beleidsmakers.

James Koske van de School of Environmental Studies van de Kenyatta University in Kenia zegt dat het invasieve onkruid een verwoestend effect heeft op het Afrikaanse ecosysteem en de rijke biodiversiteit op het continent aantast.

De Afrikaanse economie is sterk afhankelijk van landbouw. Veldwarkruid (Cuscuat campestris) kan de oogst in Afrika ten zuiden van de Sahara met bijna 30 procent reduceren tegen 2029.

Voedselvoorziening
“Veldwarkruid is een steeds grotere plaag op akkers en reduceert de voedselproductie”, zegt Innocent Ngare, doctoraalkandidaat bij de afdeling Milieuwetenschappen van de Kenyatta University. “Dit is een bedreiging voor duurzame voedselvoorziening.”

Zelfs Afrikaanse landen waar het onkruid zich al gemanifesteerd heeft, hebben daar nog niet op gereageerd, zegt Ngare. “De doorbraak komt pas na onderzoek, financiering, bewustwording en efficiënt beleid.”

Het International Centre of Insect Physiology and Ecology (Icipe) in Kenia stelt dat invasieve soorten in Afrika ten zuiden van de Sahara drie Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) negatief kunnen beïnvloeden: SDG1 (geen armoede), SDG2 (geen honger) en SDG3 (gezondheid).

Wereldhandel
Veldwarkruid, een geel onkruid dat oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt, verspreid zich steeds sneller in Afrika ten zuiden van de Sahara, in landen zoals Botswana en Ethiopië, zegt Ngare. De invasieve plant is schadelijk voor zowel inheemse als exotische waardplantensoorten.

“Door de wereldhandel worden zaden geïmporteerd en geëxporteerd die al vervuild zijn”, zegt Ngare. “Een andere manier van verspreiding is de handel in sierplanten, vervuilde oogsten of overstromingen waarbij zaden meegevoerd worden.”

Wetenschappers roepen belangrijke instituten zoals de Afrikaanse Ontwikkelingsbank, de Afrikaanse Unie en economische blokken in Afrika ten zuiden van de Sahara op om geld vrij te maken voor de bestrijding van het hardnekkige onkruid.

Chemische bestrijdingsmiddelen
Julius Otieno, een boer in Homa Bay County in Kenia, zegt dat zijn grasland bijna helemaal overwoekerd wordt door het onkruid. “Het is niet weg te krijgen. Ik geprobeerd het te verbranden, te begraven en kapot te hakken, maar het blijft zich vermenigvuldigen.”

Volgens Ngare worden in regio’s waar de plant oorspronkelijk vandaan komt, meestal chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt om de verspreiding tegen te gaan. Voor Afrikaanse boeren zou dat een forse investering betekenen, geld dat ze anders in de voedselproductie hadden kunnen steken.

“Het is vrijwel onmogelijk dit onkruid in de komende tien jaar onder controle te houden, als nationale regeringen geen actie ondernemen en de benodigde middelen verschaffen om het te bestrijden”, zegt hij.

Oscar Koech, ecoloog en docent aan de University of Nairobi, sluit zich hierbij aan. “Dit onkruid bestrijden is momenteel een grote uitdaging. Het is alsof iemand je systeem aanvalt en het hart eruit verwijdert. Zo gedraagt dit onkruid zich op waardplanten”, zegt Koech.

Bron: SciDev.net

Reacties

Geef een reactie