Geschiedenis

In Noord-Australië gevonden munt afkomstig uit Afrika mogelijk van vóór 1400

The Guardian. ‘Het kan alles veranderen’: experts geloven dat ze misschien een Kilwa-munt uit Tanzania hebben gevonden die de kennis over de geschiedenis van de wereldhandel zou kunnen veranderen.

De munt is een klein en van koper en werd gevonden door archeoloog Mike Hermes tijdens een excursie naar de Wessel-eilanden, noordoostelijk van Arnhemland. Hij gelooft dat het een munt is van Kilwa, meer dan 10.000 kilometer verderop in wat nu bekendstaat als Tanzania, daterend van vóór de 15e eeuw. Het oppervlak is geërodeerd, waardoor typische kenmerken werden verdoezeld, maar Hermes heeft er alle vertrouwen in.

Hermes maakt deel uit van de Past Masters, een groep historici, archeologen, antropologen, numismaten (muntexperts), geochronologen en andere deskundigen die historische anomalieën onderzoeken. In de afgelopen zes jaar hebben ze zeven expedities voor de kust van Noord-Australië opgezet, waar ze eerder onontdekte rotskunst, scheepswrakken, stenen werktuigen, menselijke overblijfselen en de Heilige Graal, de Kilwa-munt vonden.
‘We zijn op zoek naar het vroegste bezoek naar deze kust’, zegt historicus Mike Owen. ‘Dit is nooit onderzocht. Onze geschiedenis is zo Sydney-centric, de identiteit van de natie is daaromheen gebouwd. En Sydney is ver weg van ArnhemLand.’

Tijdens het verkennen van de intergetijdenzone op Elcho Island vorig jaar juli, had Hermes zijn metaaldetector niet nodig om de kleine koperen munt te vinden. Hij hoefde niet eens te graven. Het lag gewoon op het strand, het met korst begroeide groene oppervlak staarde hem vanuit het zand aan.
Maar de vondst was geen toeval. Morry Isenberg, een RAAF-radaroperator ontdekte vijf Kilwa-munten toen hij op het nabijgelegen Marchinbar-eiland was gestationeerd in 1945. Hij herontdekte 40 jaar later de munten, weggestopt in een luciferdoosje en ze werden overgedragen aan het Powerhouse Museum in Sydney. Hoewel ze werden beschouwd als de ‘vroegst gedateerde munten die tot nu toe in Australië zijn ontdekt’ en waarvan werd gedacht dat ze ‘een geheel nieuw concept in de vroege Australische geschiedenis vertegenwoordigen’, is er altijd enige twijfel geweest.
Dus de Past Masters zochten nabijgelegen locaties waarvan ze dachten dat er wel iets te vinden zou kunnen zijn, en Hermes vond zijn munt 100 nautische mijlen van waar Isenberg beweerde de zijne gevonden te hebben.

Kilwa
Hoe de munten in dit deel van de wereld terechtkwamen, is een veel meer verwarrend mysterie. ‘Kilwa-munten zijn alleen gevonden in Kilwa, het Arabische schiereiland en de Wessel-eilanden,’ zegt Hermes. ‘Het is een raadselachtig verspreidingsgebied.’
Owen biedt een paar theorieën. Het kan wijzen op contact tussen inheemse Australiërs en handelaren van Kilwa 700 jaar geleden. De Wessel-eilanden waren waarschijnlijk niet de bedoelde bestemming voor de munten. Er was handel tussen Kilwa en China, en mogelijk werden die handelaren uit koers geraakt of ontsnapten ze aan piraten. Misschien was er een schipbreuk. Maar hij zegt dat het meest waarschijnlijke scenario is dat de Portugezen, die in 1505 Kilwa plunderden, voet op de kust van Australië zetten en de munten meenamen.
“De Portugezen waren rond 1514 in Timor, het is heel aannemelijk dat ze nog geen drie dagen oostwaarts zijn gegaan met de moessonwind’, zegt Hermes.

Dus wat betekent de mogelijke ontdekking van een munt die 500 jaar voor de komst van James Cook is geslagen, en meer dan 300 jaar voor de Nederlandse, voor de pre-Europese geschiedenis van Australië?
Numismaticus Peter Lane zegt dat als dit een Kilwa-munt is, het een interessante dimensie aan de vroege geschiedenis van Australië toevoegt.
‘De waarde van deze ontdekkingen is erg belangrijk en wordt door de meeste mensen onderschat,’ zegt hij. ‘Als het gaat om historische betekenis, hoe waardeer je zoiets?’

Reacties

Geef een reactie