Aart En Afrika

In Mali wordt de rol van UN, MINUSMA en Frankrijk steeds duidelijker

Aart van der Heide. Twee berichten maakten voor mij de rol van de VN en Frankrijk in het Malinese conflict duidelijker. Het eerste bericht is dat het hoofdkwartier van de G5 in Mopti gesloten is vanwege de onveilige situatie. Het tweede bericht op de website Mali-Jet is het volgende « les Nations Unies s’apprête à déclarer Kidal logement autonome. C’est ce qui explique les fortes pressions faites par une certaine nomenklatura de l’Organisation des Nations Unies et des autorités françaises sur IBK au nom de la Realpolitik ».

Een hooggeplaatste Toeareg die trouw is gebleven aan de regering in Bamako publiceerde het volgende op z’n website: « Oui Serval a cassé du touareg, mais il a renforcé aussi certains Touaregs de Kidal en leur donnant une autonomie de fait au point où Koulouba quémande avec la CMA le visa d'entrée à des centaines de millions de FCFA et il est entrain de casser du peulh et par effet induit les autres ethnies. Serval est venu pour casser du touareg (dixit un diplomate d'un pays voisin). Quant à Barkhane, elle est venue pour casser du peulh dans toute la sous-région ».
Uit een andere bron hoor ik het volgende: 'Ik krijg zo langzaamaan steeds meer de indruk dat de regio Mopti mede zo in de gevarenzone ligt omdat daar, zelfs afgezien van de terroristische groeperingen, weinig functioneert. Er zit een generatie op de administratieve en organisatorische stoelen die zijn opgegroeid met corruptie en stakingen. Niets krijgen ze voor elkaar voor de bevolking. De jongeren beginnen zich te roeren maar komen niet voldoende in gesprek en worden niet voldoende serieus genomen door de regering. Bovendien hebben ook zij te weinig knowhow. Velen roepen: 'De regering is afwezig' en dat klopt wel maar er is lokaal ook onvoldoende wil en capaciteit om het roer om te gooien. Overigens is de situatie bij Djenné zeer kritiek. Werelderfgoed is het, maar hoe lang nog? Hier laat de regering het ogenschijnlijk ook afweten en naast al de problemen van de bevolking is de waterstand van de Niger nooit eerder zo hoog geweest. De pont vaart niet en de bevoorrading moet per pinasse.

IBK’s handen zijn gebonden
Uit deze bronnen blijkt weer eens dat de regering van IBK de handen gebonden heeft. Verder wordt duidelijk dat de Franse regering een dubbele agenda heeft. De UN-missie MINUSMA die aanwezig is om de rust terug te brengen – stabilisatie missie – kan en mag dit niet doen van een zekere 'nomenklatoera' van de UN en vanwege instructies uit Frankrijk.

De Tweede Kamer wast zijn handen in onschuld
Niemand praat over deze dubbele agenda’s. De regering in Den Haag is Mali militaire inzet al vergeten. Deze missie die ik eerder al een typische PvdA missie noemde – Timmermans en Koenders – werd vanwege allerlei reden gestopt nadat de PvdA niet meer deel uitmaakte van de regering. Timmermans wil nu voorzitter van de Europese commissie worden. Koenders is geheel uit beeld en heeft zelfs nog niet een hoge UN-post kunnen bekleden. De tweede man van de MINUSMA – een Nederlandse diplomaat – heeft promotie gekregen en wordt nu de vertegenwoordiger bij de Wereld Bank.
Fred van der Kraaij heeft op 6 oktober 2017 een pleidooi voor een onafhankelijke evaluatie van de Mali-missie voorgesteld. Zelf denk ik dat de regering en zeker de Tweede Kamer dit zeker niet zullen doen. Bijna alle partijen hebben boter op hun hoofd. Behalve dan de SP en de PVV die altijd tegen deze missie hebben gestemd. Mocht de Tweede kamer deze evaluatie toch willen dan zullen wij als burgers de zekerheid moeten hebben dat deze werkelijk 'onafhankelijk' zal zijn.

Oproep
Wie heeft er ideeën deze evaluatie uit te voeren en het liefst onder verantwoordelijkheid van onze volksvertegenwoordigers?

Meer artikelen over

Reacties

Geef een reactie