Boeken

Honorair Consul in Afrika

AfrikaNieuws. Jan van Maanen (71), die voor AfrikaNieuws de afgelopen 5 maanden de president-verkiezingen in Guinee-Bissau versloeg, heeft een boek gepubliceerd. Het gaat over hemzelf die 40 jaar geleden in een Afrikaans land arriveerde en daar nooit meer wegging.

Hij was in Bissau 30 jaar Honorair Consul voor Groot-Brittannië en 17 jaar voor Nederland. Vanuit zijn consulschap beschrijft hij in 14 hoofdstukken allerlei situaties waarin hij bewust of onbewust terecht komt, zoals de interne oorlog in Guinee-Bissau van 1998-1999, wandelmarsen die hij ter plaatse organiseerde (van Maanen is een actief Nijmeegse Vierdaagse loper), economische vluchtelingen (bekeken door de bril van de vluchteling zelf), het bezoek van de paus aan Bissau, zaken rondom cashewnoten (export product nr.1 van Guinee-Bissau), etc. Door zijn vlotte schrijfwijze leest het boek heerlijk weg. Vaak grappig, soms hilarisch maar ook ontroerend. Een 'feel good' boek en voor (ex)tropengangers heel herkenbaar. Het is een aanrader voor iedereen die korte of langere tijd in Afrika heeft doorgebracht.
Hij heeft het boek in eigen beheer uitgegeven en is te koop op Marktplaats.nl.

Boeken algemeen

Reacties

2 Replies to “Honorair Consul in Afrika

  1. Toen ik voor het eerst naar Afrika vertrok zei mijn hoogleraar: 'Meneer Wit, u kunt niet ongestraft onder de palmen lopen'. Hij doelde op de fascinatie voor het continent die iedereen raakt die er heeft geleefd. Het lijdt geen twijfel, Jan van Manen houdt van Guinea Bissau. Hij deelt zijn fascinatie met ons. De vaak zorgelijke toestanden in het land, hij beschrijft ze met betrokkenheid en humor. Alsof je bij hem op de veranda zit en samen dit land overziet. Een prachtig land, ondanks alles. Om van te houden, als Jan. Een goed geschreven boek, een page-turner. Een aanrader niet alleen voor iedereen die meer van dit boeiende land wil weten, maar ook Afrika wil snappen.

  2. Prachtig geschreven boek. Herkende veel situaties. Vooral de verhalen over de marsen en de velen die naar Europa willen. Chapeau Jan van Manen.

Geef een reactie