Samenleving

Honderden kindslaven gered in West-Afrika

Interpol. Bijna 220 slachtoffers van mensenhandel zijn gered door de politie in Benin en Nigeria in een operatie gecoördineerd door Interpol. De kinderen waren tussen 11 en 16 jaar oud, waarbij de jongste werd gered aan de grens tussen Benin en Nigeria.

Ongeveer 100 officieren in Benin en Nigeria voerden invallen en identiteitscontroles uit op markten in Abuja en Cotonou.
Veel van de geredde minderjarigen zijn als ‘koopwaar’ over de grens gebracht en werkten de hele dag op markten en vervoerden zware lasten. Minderjarigen werden gedwongen om illegaal zware goederen tussen Benin en Nigeria te vervoeren. Een aantal slachtoffers werd ook gered uit een pand waar ze tot prostitutie werden gedwongen.
De operatie werd voorafgegaan door gespecialiseerde trainingsoefeningen om officieren te helpen hun onderzoekstechnieken te verbeteren. De geredde minderjarigen werden overgebracht naar opvanghuizen, teruggebracht bij hun ouders of opgevangen door nationale sociale instanties en ngo’s.
De slachtoffers zijn afkomstig uit Benin, Burkina Faso, Niger, Nigeria en Togo. Met een aantal lopende onderzoeken arresteerde de politie 47 mensen en nam ze voertuigen, geld, mobiele telefoons en computers in beslag.

Gedwongen arbeid en uitbuiting
Uit de gegevens in de regio blijkt verder dat slachtoffers van mensenhandel worden gerekruteerd en verhandeld met behulp van misleiding en dwang, en in slavernij werden gehouden tijdens verschillende arbeidsintensieve activiteiten.

Reacties

Geef een reactie