Opinie

‘Hoe gaat het met onze president?’

Miriam Grootscholten. Terwijl rivaal Allassane Ouattara aan de macht is in Ivoorkust, zit opponent Laurent Gbagbo al jaren vast in Den Haag, samen met voormalig minister van jeugd Charles Blé Goudé. De zaak is eind januari 2016 van start gegaan. Gbagbo wordt verantwoordelijk gehouden voor de misdaden van de legale FDS troepen die hem steunden tijdens de burgeroorlog die in 2010 uitbrak.

Het had ook andersom kunnen zijn, ware het niet dat het Frankrijk beter uitkwam dat Ouattara president werd: hij was bereid samen te werken met de oud kolonisator terwijl Gbagbo in eerste plaats de positie van Ivoorkust wilde versterken. Zonder neokoloniale inmenging. Hij wilde de grondstoffen cacao, koffie en dergelijke voor een goede prijs verkopen zodat de boeren zouden krijgen waar ze recht op hebben. De bevolking is er altijd al van overtuigd geweest dat ze met Ouattara niet verder komen, maar men houdt zich rustig tot de volgende verkiezingen in 2020. Er is al genoeg bloed gevloeid. De positie van Ouattara wordt echter steeds zwakker. Vorige maand kwamen de militairen in opstand omdat ze de beloofde bonussen niet uitbetaald kregen. Er is een toezegging gedaan maar het is bekend dat Ouattara veel geld heeft weggesluisd voor eigen gewin en of er nog genoeg is om de militairen uit te betalen is de vraag. De kranten koppen dat Frankrijk Ouattara heeft laten vallen. Hij slaat terug door maatregelen aan te kondigen om zijn positie te versterken. De Ivorianen zelf halen hun schouders erover op, maar er zijn al diplomaten vertrokken.

Berichten in de internationale pers over het vertrek van de VN, de herwonnen stabiliteit en economische groei van Ivoorkust worden door de Ivorianen met hoongelach ontvangen. Onder het bericht over Ouattara’s plannen staat het nieuws dat de terugkeer van Gbagbo een kwestie van `minuten’ is. Het bewijs tegen de oud president is dun. In Ivoorkust zijn de verhoren van het ICC integraal op televisie te volgen. Een van laatste getuigen was de voormalige chef van politie Mbia, die zich niet veel meer wist te herinneren. Wat hij nog wél wist wekte ergernis bij de rechters in Den Haag en hilariteit bij Gbagbo en Blé Goudé. In Nederland krijgt deze zaak geen aandacht, maar als Ivorianen horen dat ik uit Nederland kom, vraagt men bezorgd: `Hoe gaat het met onze president?’

Ook de Dioula uit het voormalige kamp van Ouattara zeggen: `Gbagbo `kafisa’, dat beteken dat Gbagbo beter was en ook zij zeggen dat ze Gbagbo missen.

Reacties

Geef een reactie