Muziek

Het zeldzame en originele geluid van Mali en Burkina Faso

Michel Vink. De meeste artiesten op de compilaties The Original Sound of Mali en The Original Sound of Burkina Faso waren niet meer dan lokale bekendheden en hun werk dreigde te vervagen. Het is wat deze platen zo boeiend en diep bevredigend maakt. Het is het geluid van de geschiedenis die zichzelf onthult.

The Original Sound of Mali is de perfecte kennismaking met de pioniers van Mali’s unieke muziekstijl. Elk Afrikaans land heeft een schat aan culturele export en een rijke, ingewikkelde muziekgeschiedenis. Het kan een serieus moeilijke onderneming zijn om die diversiteit samen te vatten in een compilatie van 16 tracks, maar het Britse label Mr. Bongo lijkt de klus met gemak te klaren.
Er staan ook een paar bekendere namen en titels op The Original Sound of Mali. De Malinese zanger Salif Keita, die zich bij Les Ambassadeurs aansloot op het moment dat ze hun naam veranderden in Les Ambassadeurs Internationaux, stond net zo goed bekend om zijn albinisme als om zijn krachtige vocale uitvoeringen. Het bekende en tien minuten durende Mandjou past perfect op deze verzamelaar, hoewel ik het persoonlijk al iets te vaak op compilaties ben tegengekomen.

Burkina Faso
De muziek van Burkino Faso, net als het land zelf, leeft heel erg in de schaduw van zijn meer modieuze noorderbuur, Mali. Een smeltkroes van een 60-tal etnische groepen levert een ​​grote variëteit in de opgenomen geschiedenis op. Misschien wel de grootste naam in de muziek van Burkino Faso, Amadou Balaké, is goed vertegenwoordigd op The Original Sound of Burkina Faso, met een sterke Afro-Cubaanse invloed op de hypnotiserende track Whiskey Et Coca-Cola. Zijn Wayisjelequeyele is wat langzamer en donkerder. Ook Abdoulaye Cissé vinden we een paar keer terug, zijn Jeunesse Willia gebruikt traditionele Afrikaanse instrumenten naast drums en elektrische gitaren en ​​een treurige West-Afrikaanse klaagzang maakt het compleet.

Verwacht op deze twee compilaties niet veel bekende namen te horen, maar eerder de ziel van Mali en Burkina Faso. De zeldzaamheid van de tracks is zelfs voor de grootste kenners een nieuwe ontdekking van de voorouders van de West-Afrikaanse sound van vandaag de dag.

Muziek algemeen

Reacties

2 Replies to “Het zeldzame en originele geluid van Mali en Burkina Faso

Geef een reactie