Nieuws

Groen licht voor proefprojecten eerste malariavaccin

20140813IPS. Adviseurs van de Wereldgezondheidsorganisatie hebben het licht op groen gezet voor proefprojecten met het eerste malariavaccin, RTS,S. Het vaccin moet vooral jonge kinderen beschermen.

RTS,S is nog altijd het malariavaccin met de beste kansen. Het onderzoek is al tientallen jaren bezig. Twee belangrijke adviescomités van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben het licht nu op groen gezet voor proefprojecten.
Die moeten duidelijk maken hoe het vaccin precies moet worden toegediend. Als een kind de verschillende dosissen niet op het juiste moment krijgt, werkt het vaccin niet.

Vier dosissen
‘Om een kind volledig te beschermen zijn vier dosissen nodig, dat betekent bijkomende contacten met de gezondheidsdiensten’, zegt de WHO. ‘Tussen de eerste drie dosissen ligt telkens een maand, tussen de derde en vierde dosis liggen achttien maanden. Het vaccin bleek de zware malaria niet volledig terug te dringen zonder die vierde dosis.’
RTS,S werkt tegen de dodelijkste malariaparasiet, de Plasmodium falciparum. Het biedt geen oplossing voor de Plasmodium vivax-parasiet, die minder dodelijk is maar wel de meest voorkomende vorm van malaria veroorzaakt.
De WHO vroeg deze zomer dringend meer onderzoek naar malaria die door de Plasmodium vivax-parasiet wordt verspreid. De Plasmodium vivax is moeilijker te bekampen doordat patiënten kunnen hervallen. Een langdurige behandeling is daarom nodig.

Muggen
Malaria wordt overgedragen door muggen die besmette mensen hebben geprikt en vervolgens gezonde mensen prikken. Negentig procent van de slachtoffers valt in Afrika, vooral onder kinderen.
Zolang er geen vaccin is, bestrijdt men malaria vooral door de verspreiding van insecticidesprays (voor op de muren), muskietennetten en geneesmiddelen.
Wereldwijd daalt het aantal malariadoden gestaag. Volgens de jongste cijfers sterven 584.000 mensen per jaar aan de ziekte, een daling met de helft sinds 2000.

Reacties

Geef een reactie