Tip

Goede Hoop: Slegs vir blankes

NTR. In aflevering 6 van de 7-delige documentaireserie Goede Hoop gaat Hans Goedkoop op zoek naar de wortels van de apartheid. Op zoek naar een betere toekomst emigreren na de Tweede Wereldoorlog Nederlanders in groten getale naar Zuid-Afrika. Daar bouwt de grote Afrikaner leider Hendrik Verwoerd, Nederlander van geboorte, de scheiding tussen blank en niet-blank uit tot een fijnmazig systeem van wetten en verboden.

De Apartheid degradeert het niet-blanke deel van de bevolking tot tweederangsburgers. Wat bezielde Verwoerd? En waarom was de Zuid-Afrikaanse regering zo blij met de komst van Nederlandse immigranten? En wat zijn de gevolgen van het Apartheidsbeleid voor een volkswijk als Sophiatown – eind jaren veertig een mengelmoes van kleuren en culturen, thuisbasis van Nelson Mandela en jazz-zangeres Miriam Makeba? Zijn reis door de geschiedenis van Zuid-Afrika brengt presentator Hans Goedkoop van de jazzscene in Johannesburg naar de zoon van Verwoerd in Stellenbosch, en van een tehuis voor Nederlandse immigranten naar de plaats waar Zuid-Afrika haar meest gehate en meest geliefde leider ten grave droeg: de Heldenakker in Pretoria.

Goede Hoop is een serie over de rol van Nederland in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. De serie maakt deel uit van een groot multimediaal project met onder meer een tentoonstelling in het Rijksmuseum. Het onderwerp is de historische relatie tussen Nederland en Zuid-Afrika. Sinds Jan van Riebeeck er in 1652 voet aan wal zette, heeft Nederland een prominente rol gespeeld in de geschiedenis van Zuid-Afrika. Het is een verhaal van overheersing, uitbuiting en racisme, maar ook van assimilatie, vrijheidsstrijd en emancipatie; een verhaal dat zich uitstrekt van VOC-mentaliteit tot Boerenoorlogen en Apartheid.

Multimediaal project
De documentaireserie Goede Hoop is onderdeel van een groot multimediaal project over de gemeenschappelijke geschiedenis van Nederland en Zuid-Afrika.
– Online is Goede Hoop te volgen via een uitgebreide site (www.goedehoop.nl) en webseries voor Instagram, YouTube en Facebook. Voor elk platform zijn unieke verhalen gemaakt over het huidige Zuid-Afrika, de bewogen geschiedenis en de diverse groepen en culturen.
– Het team van Het Klokhuis – eerder verantwoordelijk voor onder meer 13 in de oorlog, Welkom in de Gouden Eeuw en Welkom bij de Romeinen – maakte een eigen zesdelige serie, gepresenteerd door Maurice Lede.
– Voor middelbare scholen is op schooltv.nl Goede Hoop in de klas gelanceerd. Eerder gebeurde dat succesvol met De Gouden Eeuw en De IJzeren Eeuw en afleveringen van Andere Tijden. Voor scholieren van 9 tot 12 jaar verschijnen op schooltv.nl zes informatieve clips.
– Walburg Pers heeft in samenwerking met de NTR bij de serie een rijk geïllustreerd boek uitgegeven, dat je meeneemt op een historische reis door Zuid-Afrika: Goede Hoop – 400 jaar Nederland en Zuid-Afrika, door Bas Kromhout.
– Het Rijksmuseum in Amsterdam presenteert van 17 februari t/m 21 mei 2017 de tentoonstelling Goede Hoop. Zuid-Afrika en Nederland vanaf 1600 over de bewogen geschiedenis tussen de twee landen.

Uitzending: donderdag 11 mei, 21.10 uur, NPO 2. Goede Hoop wordt mede mogelijk gemaakt door het VSBfonds en het Stimuleringsfonds creatieve industrie.

Reacties

Geef een reactie