Nieuws

Foutou met palmsaus

20140115Tanti Milèwayi. Dat Afrikaans eten heel lekker is, wisten de meesten onder ons natuurlijk al. En veel westerse gerechten zijn gebaseerd op de Afrikaanse kookkunst, dus men weet wat smakelijk is. Reden te meer om op AfrikaNieuws eens wat meer aandacht te besteden aan Afrikaanse gerechten. We zullen telkens verslag doen van een in de praktijk opgetekend culinair avontuur. Deze eerste keer is het de beurt aan foutou met palmsaus.

De ingrediënten die hieronder zijn beschreven zijn in principe genoeg voor 5 personen, maar je zult waarschijnlijk nog wel wat overhouden.
Voor de meeste benodigdheden kun je bij de grootgrutter terecht. Echter voor een aantal dingen, zoals de saus en het foutoumeel, zul je op zoek moeten gaan naar een winkel waar Afrikaans etenswaar wordt verkocht, zoals bijvoorbeeld een Ghanese winkel. Maar het zal waarschijnlijk ook wel bij de Surinamer te krijgen zijn.
Benodigd zijn:
500 gram rundvlees
1 blik Ruker cream of palm (400 gram), dit blik bevat de basis van de saus die samen met de foutou gegeten gaat worden
1 ui van gemiddelde omvang
1 teentje knoflook, mag ook wat meer zijn
bouillonblokje en zout
foutoumeel, dit is meel van een yam, een soort aardappel met de omvang van een kleine torpedo. De binnenkant doet enigszins aan wortel denken. Het kost veel moeite om deze groente te verwerken tot meel, vandaar dat we de meel kant en klaar kopen
aardappelpuree

De saus
Het vlees wordt in redelijke stukken gesneden en vervolgens gekookt in een theekopje water, ongeveer gedurende tien minuten, tot het vlees mals begint te worden. Daarna wordt het zout, de halve ui, de knoflook en het verkruimelde bouillonblokje toegevoegd. Na tien minuten wordt overtollig vocht afgegoten. Dit vocht kan later weer gebruikt worden om de saus wat dunner te maken, mocht dat nodig zijn.
Het blik Ruker cream of palm wordt toegevoegd met de rest van de ui. Een half uur lang moet het geheel pruttelen tot het vlees goed mals en gaar is. Het zal opvallen dat er nu een rode vloestof boven is komen drijven. Diti is olie en deze moet zoveel mogelijk worden afgeschept en bewaard. Het is namelijk een behoorlijke hoeveelheid en teveel ervan moet worden afgeraden. De olie wordt gebruikt om andere gerechten te frituren of te bakken. Na het afscheppen van de olie is de saus klaar.

Foutou
Afhankelijk van de de behoefte moet er ongeveer een gelijke hoeveelheid foutoumeel en aardappelmeel met water worden vermengd. Vervolgens owrdt dit op een vrij hoog vur tot een stevige brei gekneed met gehulp van een grote pollepel. Voor het vervaardigen van foutou is veel kracht nodig, maar oefening baart kunst. De substantie wordt steeds dikker en als het deeg redelijk droog is en grote gelijkenis vertoont met elastiek, is het klaar en kan er gegeten worden.
Eet smakelijk.

Mocht er over zijn, dan kan het natuurlijk later nog eens gegeten worden. Echter in Afrika wordt de resterende foutou meestal weggegooid of gedroogd, om later te worden verwerkt tot andere gerechten. In gedroogde vorm wordt het gegeten als een soort couscous.

Reacties

Geef een reactie