Nieuws

Eerste Smart Park ter wereld in Rwanda

African Parks. De Nederlandse natuurorganisaties ShadowView en The Internet of Life hebben in samenwerking met African Parks het eerste Smart Park ter wereld gecreëerd in Akagera National Park, Rwanda. Met een state of the art sensornetwerk biedt de Smart Park- oplossing nieuwe mogelijkheden voor het wildreservaat om bedreigde dieren en de natuur beter te beschermen.

Het 1122km2 grote reservaat werd voorzien van een privaat LoRaWAN communicatienetwerk om zo data te kunnen verzamelen van verschillende sensoren. De sensoren, die gegevens en locaties doorgeven, zijn bevestigd aan rangers, voertuigen van personeel en bezoekers, en gereedschap. Met deze informatie kunnen de park beheerders beter worden aangestuurd. De afgelopen zes maanden is de techniek uitgebreid getest in het Afrikaanse wildpark.

“Deze technologie biedt enorme mogelijkheden, is eenvoudig en betaalbaar. De oplossing heeft er in Akagera voor gezorgd dat we de logistiek van voertuigen en personeel beter konden managen. We krijgen nu op een centrale plek een live overzicht van bewegingen en werkzaamheden in het park”, vertelt Jes Gruner, park manager van Akagera. “Het grootste voordeel is dat dit systeem meer veiligheid biedt voor onze dieren en het groeiende aantal toeristen. Deze techniek kan een ware game changer worden voor natuurbescherming in Afrika.”

De sensordata wordt in de controlekamer van het park gepresenteerd in een gebruiksvriendelijke webapplicatie. De locaties van de trackers worden real time geüpdatet. Samen met andere data die wordt verzameld van bijvoorbeeld de bewegingen van olifanten en leeuwen, krijgen de managers en de rangers een grondiger beeld van bewegingen in afgelegen gebieden, die voorheen moeilijk te beheren waren. Dit wordt ook wel ‘real time situational awareness’ genoemd en de informatie is van vitaal belang bij het beschermen van bedreigde dieren tegen moderne gevaren.

ShadowView en The Internet of Life gaan door met het verbeteren van de Smart Park-oplossing in Akagera National Park. Vervolgstappen zijn het aanbrengen van sensoren op bedreigde dieren, het aanbrengen van hekwerksensoren, het monitoren van cameravallen en het monitoren van machines en installaties.

Wat maakt de ‘Smart Park’ oplossing uniek??

  • Smart Park is zwaarbeveiligd en nauwelijks te hacken;
  • Het systeem en de sensoren werken volledig op zonne-energie;
  • Het systeem is in de afgelopen zes maanden geen enkele keer offline geweest;
  • Vergeleken met het versturen van een SMS (0.02 EUR per SMS bericht) bespaart Smart Park meer dan 500.000 EUR per jaar op basis van 100 sensoren;
  • De communicatie-infrastructuur biedt de mogelijkheid om live video streams te ontvangen van beveiligingscamera’s;
  • Het Smart Park netwerk werkt lokaal en vereist geen internetverbinding om te functioneren. Vaak is dit juist een van de grote limiterende factoren in uitgestrekte gebieden in Afrika en de rest van de wereld.
  • Reacties

    Geef een reactie