Aart En Afrika

Eerste ronde presidentsverkiezingen in Mali

Aart van der Heide. De resultaten van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Mali gehouden op zondag 29 juli 2018 zijn bekend. Volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft Ibrahim Boubacar Keita of IBK, de zittende president, met 41,42% van de stemmen gewonnen en Soumaila Cissé of SC met 17,8%.

De officiële opkomst was 43,06%. Een tweede ronde zal gehouden worden op zondag 12 augustus. Zoals verwacht wordt zal IBK deze winnen.
De oppositie heeft geklaagd over onregelmatigheden. In Menaka bijvoorbeeld werden meer stembiljetten geteld dan er kiezers waren. Overal wordt gemeld dat hij overmatige middelen heeft gebruikt o.a. veel geld uit de staatskas. Bovendien lijkt het opkomstcijfer van 43% erg hoog gezien het feit dat in veel gebieden niet gestemd kon worden vanwege de veiligheidssituatie.
Er waren 24 kandidaten waarvan 1 vrouw Djèneba NDIAYE die als 24st eindigde en 0,43% van de stemmen kreeg (11.609 stemmen).
Na de officiële uitslag van deze eerste ronde werd Facebook en Twitter voor enkele dagen uit de lucht gehaald. Dit om te voorkomen om verspreiding van 'valse' informatie te verspreiden. Wie dit gedaan heeft is niet te achterhalen. Justitie zeker niet maar wel de instituties die alles in het land controleren.
Alle lof gaat nu naar de huidige eerste minister Soumeylou Boubey Maiga of SBM die deze verkiezingen heeft georganiseerd vanuit de regering. SBM was onder de eerste democratisch gekozen president hoofd van de geheime dienst en daarna minister van defensie.

Meer artikelen over

Reacties

Geef een reactie