Nieuws

Ebola heeft weinig mutaties nodig voor nieuwe aanval

IPS. Ebolavirussen hebben zeer weinig mutaties nodig om de ziekte te verspreiden via nieuwe diersoorten. Onderzoekers van de Universiteit van Kent (Groot-Brittannië) stelden vast dat ebolavirussen soms minder dan vijf mutaties nodig hebben om zich aan te passen aan diersoorten die voordien resistent waren tegen het virus.

Ze deden vier verschillende onderzoeken bij vaak voorkomende knaagdiersoorten zoals muizen, ratten en cavia’s. Door herhaalde infectie van een dier ontstonden snel virusstammen die de ziekte kunnen veroorzaken bij de hele diersoort.

Ook bij varkens en honden zouden virussen op die manier snel kunnen rondgaan.

Meer dan 10.000 doden
Als ebola via nieuwe diersoorten rondgaat, verhoogt het risico op infecties bij de mensen aanzienlijk.

Mensen raakten tot dusver vooral geïnfecteerd via besmette vleermuizen, chimpansees, gorilla’s en antilopen.

Ebola is een van de moeilijkst te stoppen ziektes. Bij de ebola-uitbraak die in maart 2014 begon, de grootste ebola-epidemie sinds de ziekte werd ontdekt, stierven meer dan tienduizend mensen, vooral in Guinee, Liberia en Sierra Leone.

22 risicolanden
Volgens een studie die vorig jaar verscheen, vindt het ebolavirus in 22 landen in Centraal- en West-Afrika de geschikte omstandigheden om van dier op mens over te gaan.
Meer dan 20 miljoen mensen leven daardoor in risicogebied. In 16 van de 22 landen kwamen ebola-besmettingen nog niet voor.

Reacties

Geef een reactie