Tip

Child Soldier’s New Job

VPRO. Het is algemeen bekend dat particuliere militaire organisaties belangrijke spelers zijn geworden in conflicten over heel de wereld. Ze leveren niet alleen materieel maar ook mankracht. De Deense documentaire Child Soldier’s New Job onderzoekt hoe globalisering de oorlogsindustrie heeft veranderd.

Grote delen van de logistiek rond oorlogsvoering zijn tegenwoordig uitbesteed aan private legers die hier flink aan verdienen. Uit kostenbesparing rekruteren ze soldaten uit de armste delen van de wereld. Het meest schrijnende voorbeeld is het inhuren van voormalig kindsoldaten. Zo kan het gebeuren dat een kindsoldaat uit Oeganda die inmiddels volwassen is, opeens naar Afghanistan of Syrië wordt uitgezonden.

Hoe is het mogelijk dat voormalig kindsoldaten kunnen worden ingehuurd, ondanks gedragscodes die ook voor private militaire industrie zijn geformuleerd?

Regie: Mads Ellesoe, Denemarken 2016
Uitzending woensdag 21 juni om 22.55 uur op NPO 2

Reacties

One Reply to “Child Soldier’s New Job

  1. Gisteren op ARTE TV ook 2 opeenvolgende reportages gezien over de kindsoldaten van de Islamitische Staat. Die doet dat dus zonder private militaire uitzendbureaus. Er zijn zelfs Arabische begrippen voor.
    Deze jonge soldaten heten “Asbal” (jonge leeuwen) en de kampen waar ze getraind worden om b.v. iemand te onthoofden, noemt men “Aspar”.

Geef een reactie