Nieuws

Biometrische identificatie bij vluchtelingen in Oeganda

IPS. Oeganda is begonnen met de identificatie van meer dan een miljoen vluchtelingen. Het verzamelt daarvoor biometrische data. De Oegandese overheid is deze maand begonnen met een grootschalige campagne om de meer dan een miljoen vluchtelingen op haar grondgebied te identificeren. Op die manier wil ze er zeker van zijn dat alle vluchtelingen de juiste hulp en bescherming krijgen.

Met de hulp van de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr neemt Oeganda vingerafdrukken af en scant het de iris van elke vluchteling.

De Unhcr beschikt over biometrische registratiesoftware. In 48 landen heeft ze daarmee al 4,4 miljoen vluchtelingen geregistreerd. Het is voor het eerst dat zoveel vluchtelingen in één campagne worden geregistreerd.

18.000 per dag
Zes teams zullen samen 18.000 vluchtelingen per dag registreren. Tegen september moet de hele operatie afgerond zijn.

Oeganda is een van de landen met het hoogste aantal vluchtelingen ter wereld. Momenteel telt het land 1,4 miljoen vluchtelingen. Meer dan een miljoen vluchtelingen zijn in het laatste anderhalve jaar het land binnengekomen. Velen komen uit de Democratische Republiek Congo en Zuid-Soedan.

Vluchtelingen krijgen grond van de Oegandese overheid en mogen werken of zelf een zaak opstarten.

'We willen een betere dienstverlening voor alle vluchtelingen en hun gastgemeenschappen', zegt Unhcr-vertegenwoordiger Bornwell Kantande. 'Verificatie vormt daarvoor de basis.'

Reacties

Geef een reactie