Berichten Uit Bouaflé

Beroep: gatenvuller (2)

Meta Bindinga. Ik vraag de mannen of ze in de buurt wonen en verwacht een bevestigend antwoord, maar tot mijn grote verrassing komen ze allemaal uit Bouaflé. Ze laten zich in een gbaka naar deze plek rijden en werken er van 8 tot 6.

Als ik vraag ‘dus ik kan je zomaar tegen komen op de markt of zo?’ dan krijg ik te horen dat ze me zo ook wel weten te vinden, want ‘jullie zijn toch van de limonadefabriek?’.

Kouadiou, met twee-en- twintig jaar al vader van een dochtertje en één van de ‘petit frères’ van Charles, kent mijn man wel. Ik ben in goed Nederlands stupéfait. Kouadiou is dagloner en als er werk is op de limonadefabriek werkt hij daar, zo niet, dan komt hij zijn werk aan de weg doen. Hij heeft een diploma, is metaalbewerker en heeft zijn CV op de fabriek af gegeven, maar het heeft nog geen vaste aanstelling opgeleverd.
De jongste gatenvuller, Vinège, is zeventien en ging vorig jaar nog naar de vakschool in Bouaflé. Hij wil graag metselaar worden, maar omdat de financiën het niet toe lieten is hij voorlopig met school gestopt en dit werk gaan doen. Hij hoopt volgend jaar zijn studie alsnog af te kunnen maken.

Ik vraag ze hoeveel ze gemiddeld op een dag verdienen met dit zware werk. Volgens Charles zijn de verdiensten niet slecht, vaak toch wel zo’n 15.000 CFA, omgerekend 22 euro. Dit delen ze met zijn vieren en ook het vervoer naar hun werkplek moet betaald, maar het gaat. De obers bij onze maquis ‘Petit Paradis’ verdienen minder. Toch weet ik niet of ik dit moet geloven. In het uur dat ik bij ze ben, hebben ze misschien vijf keer iets gekregen. Muntgeld, dus nooit meer dan 500 CFA per keer. En als mijn ogen me niet in de steek hebben gelaten, denk ik dat ze per keer 50 of 100 CFA, pakweg tien à vijftien cent, hebben gehad voor de moeite.

Als ik voor ik weer vertrek vraag wat zij graag willen dat ik in mijn ‘réportage’ vermeld, zegt Kouakoubi, met dertig jaar en twee kinderen de oudste van het stel, ‘Dat we werk willen. Gewoon, echt werk. Om vooruit te komen in het leven en onze kinderen ook’.

Lees ook het eerste deel.

Reacties

Geef een reactie