Natuur, Milieu & Klimaat Nieuws

Agri-wallet wint NpM Innovator’s Challenge

Agri-wallet. Dodore heeft met zijn Agri-wallet de NpM Innovator’s Challenge gewonnen. De Agri-wallet is een innovatieve portemonnee dat geoormerkte financiering biedt voor Keniaanse boeren. De organisatie ontving een bedrag van 125.000 euro waarmee zij de Agri-wallet verder kunnen uitbreiden met satellietbeelden.

Agri-wallet wordt momenteel door tienduizend boeren in Kenia gebruikt. De op blockchain gebaseerde mobiele app helpt boeren met een bankrekening, spaarrekening en leenfaciliteit waarmee ze hun landbouwbedrijf kunnen uitbreiden. Boeren krijgen tokens en kunnen die alleen uitgeven in winkels die landbouwproducten als zaden en kunstmest verkopen. Geodatics zal op satellietdata gebaseerde informatie leveren waarmee Agri-wallet het risico voor financiële kredietverstrekkers kan verlagen.

De NpM Innovator’s Challenge was een initiatief van NpM, de Rabobank Foundation, FMO, de Bill & Melinda Gates Foundation en ICCO. Doel van de challenge was om technologiebedrijven te stimuleren om op geodata gebaseerde financiële diensten te ontwikkelen voor kleine boeren in ontwikkelingslanden en opkomende economieën. Op deze manier worden technologische ontwikkelingen gekoppeld aan een financiële instelling die hiermee haar kredietrisico en kosten kan verlagen en tegelijkertijd de productiviteit van boeren kan verhogen. De finalisten presenteerden hun ideeën tijdens de Accenture Innovation Summit op 2 november 2018.

Agri-wallet en Geodatics zullen samenwerken om op basis van satellietbeelden op maat gemaakt agronomisch advies en aangepaste leningen te verstrekken aan kleine boeren in Kenia. Door klimaatverandering staan de landbouwgronden en watervoorziening sterk onder druk. Ook treden steeds vaker extreme en moeilijk te voorspellen weersituaties op. Satellietbeelden kunnen tijdige en op maat gesneden agrarische en meteorologische informatie leveren waarmee boeren, via de Agri-wallet, betere zaden en gewasbescherming kunnen kopen. Zo kunnen we voldoende en duurzame productie waarborgen.

Meer artikelen over

Reacties

Geef een reactie