Afrikaanse Paradoxen

Afrikaanse paradoxen: hoeveel landen heeft Afrika eigenlijk?

Mart Hovens. Afrika telt 54 landen, of 55… of toch 56? Dat ligt eraan of je Somalië als één land rekent, of als drie. Vóór de onafhankelijkheid in 1960 bestond dit gebied nog uit drie landen: een Franse, Britse en Italiaanse kolonie. De Franse werd Djibouti, de andere twee gingen samen in Somalië. Tijdens de Koude Oorlog wilde Somalië ook nog de Ogadenwoestijn bezetten, maar Russische steun voor Ethiopië verhinderde dat.

Somalië wordt sindsdien geassocieerd met militaire dictaturen, krijgsheren, islamitisch terrorisme, piraterij en hongersnoden. Héél Somalië? Nee. Een deel, het voormalige Britse, splitste zich in 1991 af en verklaarde zich onafhankelijk. Het is tot vandaag de dag door geen enkel ander land erkend maar het gaat wel zijn eigen weg. Het heeft een democratisch gekozen regering, een meerpartijenstelsel, en is rustig.
In de punt tussen Somalië en Somaliland ligt Puntland. Het is niet naar de punt genoemd maar naar een streek die in oude Egyptische reisverslagen genoemd wordt. Het scheidde zich in 1998 af van Somalië maar wordt door geen enkel land erkend. Puntland heeft een democratisch gekozen regering maar blijft een zwakke staat. Het overgrote deel van de inkomsten komt uit piraterij en mensensmokkel.
Dat maakt dus 56 landen. Maar misschien heeft Afrika wel 57 landen. In 2002 maakte Zuidwest-Somalië zich los omdat het tegen de Unie van Islamitische Rechtbanken vocht. Na de burgeroorlog in 2006 sloot het zich weer bij Somalië aan.
Afrika wordt vaak over één kam geschoren (het ‘land’ Afrika), iets wat je bij Europa of Azië nooit ziet. Somalië toont aan dat zelfs binnen landen een grote complexiteit bestaat. Wordt vervolgd.

Reacties

One Reply to “Afrikaanse paradoxen: hoeveel landen heeft Afrika eigenlijk?

  1. Beste Mart,

    Goed dat je hier de aandacht op vestigt! Helaas wordt ‘Afrika’ soms nog wel eens gezien als één land. De 54 erkende Afrikaanse landen zijn ook nog eens heel divers, met mini-staatjes als bijvoorbeeld Djibouti, Mauritius en Sao Tomé & Principe, tot ‘reuzen’ als Nigeria (200 miljoen inwoners), Ethiopië (100 miljoen inwoners), en de Democratische Republiek Congo, DRC (90 miljoen inwoners?). Van dat laatste land weet je alles af! Somalië is inderdaad een bijzonder geval, met het niet erkende Somaliland en Puntland. Aan de andere kant van het continent hebben we nog de Westelijke Sahara (‘Sahrawi republiek’), geen VN-lidstaat maar wel erkend door meer dan 40 VN-lidstaten en door de Afrikaanse Unie (die daarmee 55 lidstaten heeft).
    Ik kijk uit naar je volgende bijdrage over dit onderwerp!
    Hartelijke groet, Fred van der Kraaij

Geef een reactie