Aart En Afrika

Afrika 2030 in Pakhuis de Zwijger

Aart van der Heide. Dankzij o.a. de goede discussieleider Andrew Makkinga werd dit een interessante avond. Sprekers waren de directeur van IOB, prof. Dr. Koch en o.a. een Keniaanse die zitting heeft in de gemeenteraad van Nairobi. IDH was ook vertegenwoordigd. Prof. Gibril Faal uit Gambia mocht de final speech houden. Toen ik weg ging had ik toch wel enige vragen.

De gehele avond was in het Engels. In de zaal zat veel ouder publiek, hoogopgeleid en velen hadden een band met Afrika. Ik denk dat de politieke oriëntering van het publiek nogal links was. Dus niet de VVD, CDA, PVV, FVD. De avond was aangekondigd als het inzoomen op nieuwe ontwikkelingen op het Afrikaanse continent, hoe we een stem te geven aan frisse geluiden en kijken hoe we tot een ander meer gelijkwaardig narratief kunnen komen in de samenwerking tussen Europa en Afrika. Wat het laatste betreft gaf prof. Faal uit Gambia in zijn eindbetoog duidelijk aan dat een eerlijke samenwerking geheel niet mogelijk was. Eenvoudig weg vanwege het feit dat de totale economische macht van Europa vele malen groter was dan die van geheel Afrika. De directeur van IOB kon hier natuurlijk niet op ingaan omdat IOB alleen maar het beleid van Buitenlandse Zaken mag bestuderen en evalueren. Prof. Koch deelde visitekaartjes uit om op hem te stemmen als kandidaat voor het Europese parlement. Ik vroeg hem voor welke partij? Ik plaagde hem door te zeggen dat het wel D66 zal zijn. Nee zei hij GL. Dat wist ik wel maar gezien zijn achtergrond in Congo, BuZa en zijn hoogleraarschap op de Radboud universiteit klasseerde ik hem meer een D66-er ondanks zijn mooie boek de Congo Codes.
Ik had gedacht naar een bijeenkomst te gaan die ik beschouwde als een voortzetting van de Conferentie van Berlijn in 1884 waar alleen blanke mannen Afrika onderling verdeelden. Hier kwamen ook Afrikanen uit Afrika aan het woord. De Keniaanse vrouw die in de gemeenteraad van Nairobi zit gaf een mooi antwoord op de vraag van de NIMB-medewerker. Hij vroeg naar de controle van de transparantie van politieke partijen in Afrika. Zij antwoordde hem netjes hoe kun je van analfabete kiezers die bovendien slecht geïnformeerd zijn niet kunt verwachten dat ze objectief kunnen kiezen. Deed mij denken aan de discussie die ik met de vertegenwoordiger van de NIMB in Mali wilde voeren. Dit lukte niet. Haar Nigerijnse collega van de Amerikaanse zusterorganisatie schreef me: democraten houden niet van het debat!
Dankzij de discussieleider Andrew Makkinga die hele scherpe vragen stelde kwam het debat toch op gang. Dank je Andrew. Ook dankzij Patricia Mutheu Musenyi en Gibril Faal. Het werd dus niet een voortzetting van de Conferentie van Berlijn. Zelf had ik weinig aan deze avond. Ik heb meer dan 30 jaar in Afrika gewerkt. Kom net uit Mali. Zie heel veel vooruitgang maar ook de gevolgen van ons westerse denken. Ik probeer de Afrikanen te begrijpen en praat veel met goed opgeleide maar ook met arme mensen daar. Helaas ging dit over geheel andere zaken. Mijn motto is en blijft handen af van Afrika. Dat hoorde ik helaas niemand zeggen.
Mijn laatste ervaring in Mali is de samenwerking met een groep jongeren die zich geheel op de biologische landbouw richten. Ik wil ze helpen maar zij kunnen totaal geen aansluiting vinden bij de overheidsprogramma’s die geheel naar de pijpen van de donoren dansen. Enkele biologische boeren uit Nederland willen hen helpen. Bayer uit Duitsland heeft net een groot contract met de president van Mali getekend. Zij gaan o.a. bestrijdingsmiddelen en kunstmest produceren. Het heet het verbeteren van de huishoudvoedselzekerheid. Deze zaken kwamen niet aan de orde. Men was al bezig met de volgende fase.

Reacties

Geef een reactie