Via Kanana

Wanneer:
23 maart 2019 @ 20:30
2019-03-23T20:30:00+01:00
2019-03-23T20:45:00+01:00
Waar:
Chassé Theater, Breda
Claudius Prinsenlaan 8
4811 DK Breda

Het zijn donkere tijden in Zuid-Afrika. De overwinning op de apartheid heeft niet de verwachte vrede gebracht. Het land wordt geteisterd door criminaliteit en onlusten. De kloof tussen arm en rijk is gigantisch en komt helaas vaak overeen met die tussen zwart en wit. Het beloofde land is, met andere woorden, niet bereikt.

In Via Kanana verkennen Gregory Maqoma en Via Katlehong wegen naar dat beloofde land, dat misschien wel nooit bereikt zal worden maar daarom niet tot wanhoop moet leiden. Niet dat deze voorstelling alleen maar licht en vrolijk is, Maqoma laat ook de wrange werkelijkheid doorschemeren, maar de essentie is een boodschap van hoop voor Zuid-Afrika. Ja, het zijn moeilijke tijden, maar mensen slagen er samen toch in te overleven.

Als iemand de hoop voor de toekomst kan vertolken, dan zijn het wel de dansers van Via Katlehong. De perfomers van Via Katlehong zijn gespecialiseerd in pantsula, een dansvorm van de straat die tijdens de apartheid werd gebruikt om in het geheim met elkaar te communiceren. Aangevuld met gumboots, tap en step geeft dat op het podium één groot bruisend dansfeest.

Wie hen eerder op Julidans zag, zal zich hun ongelofelijke energie en kunde op het podium herinneren. De dansgroep werd opgericht in de township Katlehong in Johannesburg, waar hevig gevochten werd tijdens de anti-apartheidsprotesten, om de jongeren van de straat te houden. Daar komt ook Maqoma zelf vandaan, die uitgroeide tot een van de bekendste Zuid-Afrikaanse choreografen, vele prijzen kreeg en overal ter wereld te zien is.

Een beloofd land dat je wordt voorgespiegeld, vaak door corrupte machthebbers, maar er nooit komt: daarnaar verwijst het Zuid-Afrikaanse Sotho-woord 'Kanana'. Het woord lijkt verbazingwekkend veel op Canaan, het Bijbelse land van melk en honing dat aan Mozes werd beloofd.