Afrika Mamas

Wanneer:
29 november 2019 @ 20:00
2019-11-29T20:00:00+01:00
2019-11-29T20:15:00+01:00
Waar:
Molière Theater, Brussel

Afrika Mamas is een groep van zes alleenstaande moeders uit Durban, Zuid-Afrika, die geïnspireerd door Ladysmith Black Mambazo hun eigen a capella zanggroep begonnen. Iphupho, de titel van hun nieuwe album dat ze in de studio van Ladysmith opnamen, vertelt over de droom van Ntombifuthi Lushaba om hun liedjes over de hele wereld te brengen, net als hun mannelijke evenknie.

De zangeressen zingen over hun sociale ervaringen als vrouwen, ze hebben in totaal elf kinderen en hun observaties in een zeer door mannen gedomineerde wereld: ze voeren met name campagne voor gelijke rechten van vrouwen en de mogelijkheid om als vrouwen met kinderen te werken. En hoewel het rijke erfgoed van de Zoeloes diep geworteld zit in het platteland, is de stedelijke Maskandi-muziekstijl populair geworden door de hedendaagse teksten van artiesten zoals de legendarische Busi Mhlongo of Ladysmith Black Mambazo.

Africa Mamas zijn de vrouwelijke en geëngageerde troubadours van deze Maskandi-traditie: ze zingen over de strijd van de inwoners van KwaZoeloe, die vaak zonder elektriciteit of modern sanitair leven; over een Zuid-Afrikaanse mijnwerker; over vrouwen die cakes bakken en vervolgens op straat uit emmers verkopen om geld voor het gezin te verdienen.

Hun zang weerspiegelt de indrukwekkende zangtraditie van de Zoeloe: krachtige, polyfone zang en sterke solostemmen met overweldigende joie de vivre, die drijven op de ritmiek van bodypercussie, dansende voeten, kunstzinnig gefluit en klikkende tongen.

In het voorjaar van 2019 werden de Afrika Mamas genomineerd voor de ‘Best Group’ Songlines Awards 2019, niet in het minst omwille van hun feestelijke optredens.

Reacties

Geef een reactie