Innovatie

Yaga-bloggers winnen award voor media-innovatie

RNW Media. Het Yaga Burundi-team van RNW Media heeft de tweede prijs gewonnen in de Francofone Award voor Innovatie in de Media 2019. Woensdag 10 maart ontving het team in Parijs de award als erkenning voor de innovatieve benaderingen van manieren om toegang te krijgen tot informatie.

Het online Yaga-platform brengt de beste bloggers en invloedrijke veranderaars van Burundi samen uit het hele politieke en sociale spectrum. Sinds de lancering in 2015 is Yaga uitgegroeid tot een alternatieve civiele ruimte in een uitdagende mediaomgeving, die te maken heeft met een breed scala van vaak gevoelige onderwerpen.

Yaga is ook offline actief in zowel Bujumbura als in de provincies met maandelijkse Yaga Nawe debatten die een gerenommeerd en gerespecteerd forum voor discussie zijn geworden. Elk debat heeft een specifiek thema met betrekking tot de behoeften en ambities van jongeren en lokale organisaties; ook beleidsmakers worden uitgenodigd om deel te nemen. De debatten blijken een effectieve manier om ruimte te bieden waar jongeren direct kunnen oproepen tot verantwoording.

De award is in ontvangst genomen door Yaga coördinator Alain Amrah. Secretaris Generaal van de Organisation Internationale de la Francophonie Louise Mushikiwabo zegt: “deze prijs voor innovatieve media toont de waarde van talenten die het mogelijk maken om een groot deel van de jongeren te informeren. Kwalitatieve informatie is belangrijk om te beschermen.”

Nieuwe activiteiten in het afgelopen jaar waren onder andere de lancering van een Yaga-mailinggroep in WhatsApp die meer dan 4.000 abonnees heeft aangetrokken in minder dan een maand. Ook lanceerde het platform een reeks motion design-video’s die de vooroordelen van de Burundese samenleving en de negatieve gevolgen hiervan bespreken.

Alle vormen van media (radio, televisie, gedrukte media en nieuwe media) in de 57 lidstaten en van de Internationale Organisatie voor La Francophonie kwamen in aanmerking voor de awards. Vorig jaar won het project van RNW Media in de Democratische Republiek Congo, Habari RDC, de eerste prijs bij de 2018 award.

RNW Media zet media in om sociale verandering te bevorderen. Met overtuigende storytelling en innovatief gebruik van media en training stellen we jonge mensen in staat geïnformeerde keuzes te maken en verandering te initiëren. We vormen gemeenschappen op basis van de netwerken en lokale expertise in de landen waar we werken. We verbinden change-makers en gemeenschappen om zo dialoog en samenwerking te stimuleren, vooral over gevoelige onderwerpen zoals seks en gelijkheid.

Reacties

Geef een reactie