Boeken

We moeten allemaal feminist zijn

Miriam Grootscholten. De Nigeriaanse Chimamanda Ngozi Adichie noemt zichzelf van kleins af aan feminist en pleit ervoor dat iedereen dat moet doen. Dit essay is de weergave van de TEDx lezing die ze in 2012 hield. Ze is een van Afrika’s belangrijkste schrijfsters van dit moment.

we-moeten-allemaal-feministDe TED bijeenkomsten vinden ieder jaar plaats met als doel het verspreiden van goede ideeën. TEDxEuston is een op Afrika gerichte conferentie met voordrachten die de bedoeling hebben Afrikanen en vrienden van Afrika uit te dagen en te inspireren. Adichie besloot het over feminisme te hebben. Aan het woord feminist kleeft volgens haar nog altijd een negatief imago: je haat mannen, je haat bh’s, je haat de Afrikaanse cultuur, je vindt dat vrouwen altijd de leiding moeten hebben, je gebruikt geen make-up, je scheert je niet, je hebt geen gevoel voor humor en je gebruikt geen deodorant. Ze haast zich dus om zichzelf een `Gelukkige Afrikaanse Feministe Die mannen Niet Haat En Die Graag Lipgloss Opdoet En Hoge hakken Draagt Voor Zichzelf En Niet Voor Mannen’ te noemen. En die dus blijkbaar wél gevoel voor humor heeft.

Chimamanda Adichie schrijft voor een Afrikaans publiek en feminisme is tamelijk on-Afrikaans. De voorbeelden die ze noemt zijn in het Westen een stuk minder denkbaar. Zo vertelt ze dat ze in Nigeria eens een fooi gaf in een restaurant en dat haar mannelijke tafelgenoot daarvoor bedankt werd. En wanneer ze een chic hotel in loopt moet ze altijd uitleggen dat ze geen prostituee is.

De informatie in haar essay klinkt soms als oud nieuws. Ze vertelt bijvoorbeeld uitgebreid over de biologische verschillen tussen man en vrouw, dat mannen de meeste machtsposities bekleden en dat zelfs in de VS vrouwen minder betaald krijgen voor hetzelfde werk. Duizend jaar geleden was het nog relevant dat mannen de wereld regelden omdat het toen nog om `survival of the fittest’ ging. Dat is nu wel anders. `Zowel een man als een vrouw kan intelligent, creatief en innovatief zijn,’ preekt ze.

Vrouwen én mannen moeten feminist zijn in de zin dat ze gender zoals dat vandaag de dag functioneert moeten corrigeren, zodat er sociale, politieke en economische gelijkheid voor de seksen komt. En dat is iets dat wereldwijd geldt. Een wereld met seksegelijkheid is ook beter voor mannen.

Als een blanke westerse schrijfster dit had geschreven had het waarschijnlijk niet veel stof doen opwaaien. Chimamanda Adichie, die drie romans op haar naam heeft staan, heeft echter veel fans en omdat er naar haar boodschap geluisterd word is dit essay absoluut van belang. Het filmpje van haar lezing werd 3 miljoen keer bekeken en gedeeld. Beyoncé gebruikte een quote in een van haar nummers. Deze gedrukte versie van haar lezing is een bestseller in de VS en Groot-Brittannië en in Zweden kregen 100.000 schoolkinderen een exemplaar. Adichie is een scherpe denker, een voorbeeld en inspiratiebron voor velen en iemand om rekening mee te houden.

Chimamandi Ngozie Adichie, We moeten allemaal feminist zijn. De Bezige Bij € 4,99

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *