Boeken

Waldemar Torenstra en Kon Kelei, een bijzondere vriendschap

een-bijzondere-vriendschapMiriam Grootscholten. De vluchtelingenstroom gaat natuurlijk ook tot films, musicals en boeken leiden. Een van de eerste gesignaleerde boeken gaat over de vriendschap van een Bekende Nederlander en een vluchteling. Je houdt je hart vast. Dat is gelukkig niet nodig: hier wordt een integer en hoopgevend verhaal verteld.

Vriendschap door onthechting
Nu vluchtelingen zo prominent in het nieuws zijn, raken mensen geïnteresseerd in de verhalen. Wie zijn het, waar zijn ze voor op de vlucht? Slechts weinigen kennen persoonlijk een vluchteling, laat staan dat ze er nauwe relaties mee aanknopen. Acteur Waldemar Torenstra heeft een bijzondere vriend: de Soedanese vluchteling Kon Kelei. Ze leerden elkaar kennen op de set van een politieserie waar Kon een figurantenrolletje had als illegaal. Het klikt tussen de twee en er ontstaat een vriendschap die inmiddels al een jaar of tien standhoudt.
Journalist Frank Kromer schrijft hun verhaal op. Hij doet dit door om en om een hoofdstuk over de een en de ander te schrijven, beginnend bij hun jeugd. Hiermee wordt het verschil tussen de levens van de twee jongens pijnlijk duidelijk, maar hij vindt ook een overeenkomst. Het leven van de kleine Dinka jongen tussen de koeien in Zuid-Soedan laat zich moeilijk vergelijken met dat van de Nederlandse zoon van hippie ouders, die zoekend zijn tussen antroposofie en christendom. Een gevoel van onthechting kennen ze echter allebei.
Kon Kelei moest al op jonge leeftijd vluchten. Hij zou op een plek terechtkomen waar hij naar school kon gaan. Het bleek een trainingskamp voor kindsoldaten. Ook daar vluchtte hij weer, tot hij uiteindelijk met wat hulp als verstekeling in de laadruimte van een vrachtschip terechtkwam. Dat schip voer naar Rotterdam.

Ooggetuige
In kort bestek geeft Kromer een beeld van de situatie in Zuid-Soedan. Dat die niet zo makkelijk te bevatten is, bleek onder meer al uit het boek van Frans Bieckmann: `Soedan. Het sinistere spel om macht, rijkdom en olie’. Het leek er even iets beter te gaan maar dat was van korte duur: sinds 2013 kampt men met een ernstig etnisch conflict tussen strijders na de Nuer-stam van Riek Machar en de Dinka-stam van Salva Kiir. Kon Kelei, inmiddels jurist en ambassadeur voor War Child, is vastbesloten een school op te richten. Onderwijs kan immers levens redden. Het gebouw staat er inmiddels. Waldemar Torenstra steunt zijn vriend hierin; ze hebben al menige Dam tot Damloop gedaan om geld in te zamelen. Torenstra heeft ook, tegen zijn gewoonte in om over privé zaken te praten, zijn medewerking aan dit boek verleend. Een gedeelte van de opbrengst gaat naar de school.
De beschrijving van het leven van Kon Kelei is van belang, omdat het de persoonlijke getuigenis is van een vlucht. Het wordt duidelijk waarom iemand zijn land verlaat en waarom hij zo ver weg gaat. Deze verhalen zijn nog te weinig geschreven. Ze zullen tot beter begrip leiden en tot de wetenschap dat de meeste vluchtelingen uit oorlogssituaties uiteindelijk het liefst naar hun land terug willen. Zodra het er vrede is.

Uitgeverij De Kring & Story Terrace

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *